Terug

Longfunctieonderzoek

Met een longfunctieonderzoek stellen we vast hoe uw longen werken. Dit kan op verschillende manieren. De arts kiest een onderzoeksmethode die past bij uw klachten en de vermoedelijke oorzaak daarvan.

Voorbereiding

U mag gewoon mag eten en drinken voorafgaand aan de longfunctietest. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd. Om de test te laten slagen kan het zijn dat u bepaalde medicijnen niet mag gebruikt in de dagen/uren voorafgaand aan het onderzoek.

Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij receptie 8 van het UMC Utrecht. Dit is de afdeling longfunctie.

Voordat het onderzoek begint  legt een analist aan u uit wat er gaat gebeuren en wat er van u wordt verwacht. Er zijn op de longpoli ook folders beschikbaar over iedere specifieke test.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tips voor het gesprek over een onderzoek

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

Lees meer

Tijdens het onderzoek

Tijdens een longfunctieonderzoek ademt u via een mondstuk dat vastzit aan een longfunctieapparaat. U krijgt een klemmetje op neus, zodat we alle lucht die u kunt verplaatsen ook via het mondstuk kunnen meten.

Wat meten wij?

Afhankelijk van de gegevens die de arts of verpleegkundig specialist wil weten, kunnen we op de longfunctie verschillende metingen doen.
Ook geeft de arts of verpleegkundig specialist aan of we

  • sommige metingen voor of na inhalatiemedicatie moeten doen;
  • onderzoeken in een bepaalde houding moeten uitvoeren, zoals liggend of zittend.

Spirometrie

Wij meten de hoeveelheid lucht die u maximaal kunt in- en uitademen en hoe snel u de lucht kunt uitblazen en inademen. Het is daarbij belangrijk dat u zich goed inspant. 

Bodybox

De bodybox is een soort telefooncel. Voor sommige onderdelen moet de deur gesloten zijn. U kunt van binnenuit de deur altijd open maken en u kunt via alle ramen gewoon oogcontact maken met de analist. Als u in de bodybox zit, meten we hoe makkelijk of moeilijk de lucht door uw luchtwegen stroomt (de luchtwegweerstand). Ook kunnen wede totale longinhoud meten. 

Diffusie

De belangrijkste functie van de longen is het opnemen van zuurstof en het afgeven van koolzuur (de gaswisseling). Met diffusie meten we hoe de gaswisseling in uw longen verloopt. Tijdens de test wordt u dus gevraagd 10 seconden de adem vast te houden.
Voor deze test heeft het de voorkeur dat u tenminste twaalf uur voor de meting niet gerookt hebt en ook vier uur voor de meting geen alcohol heeft gedronken.  

Andere onderzoeken

De arts of verpleegkundig specialist kan ook een aantal specieke testen aanvragen. Deze bepreken we met u op de polikliniek. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

High Alltitude Stimulation Test (HAST)

Dit word ook wel een fit-to-fly test genoemd. Met deze test bootsen we met een onschadelijk gasmengsel de situatie in een vliegtuig op grote hoogte na. Tijdens het onderzoek nemen we een paar keer bloed bij u af. 

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. Dit hangt af van het onderzoek en het aantal tests dat we uitvoeren.

Hebt u vragen?

Hebt u nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling longfunctie.

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.