Terug

MR-HIFU

Bij MR-HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) wordt de tumor met behulp van ultrageluid door verhitting heel lokaal weggebrand. Met de MRI-scanner kan de arts de tumor eerst exact lokaliseren en wordt de lokale tumortemperatuur continu gemeten.

Wat is MR-HIFU

Ultrageluid (hoge geluidsgolven) worden gefocust in een brandpunt, waarbij de huid niet opengemaakt hoeft te worden. Het gezonde weefsel rondom de tumor blijft gespaard en de patiënt kan vaak dezelfde dag weer naar huis. Met deze techniek is het mogelijk om in de toekomst doelgericht borstkanker te behandelen zónder zware chirurgische ingreep en verminking van de borst.

MRI-geleide High Intensity Focused Ultrasound (MR-HIFU) is een behandelmethode die in het UMC Utrecht door een radioloog wordt uitgevoerd.

Tijdens het onderzoek

Tijdens de procedure ligt u op uw buik in een MRI-scanner. In de MRI-tafel zit een focused ultrasound transducer ingebouwd. Uit deze transducer komen geluidsgolven. Door het bundelen van deze geluidsgolven op een bepaalde plaats (het brandpunt) in de tumor, stijgt de temperatuur lokaal tot boven de 55°C waardoor het weefsel kapot gaat. Op deze manier kan de tumor van buitenaf behandeld worden, zonder in het lichaam te snijden. De behandeling heeft als doel dat de tumor krimpt en de klachten verminderen.

De behandeling is weinig ingrijpend en wordt poliklinisch verricht. In principe kunt u een aantal uren na de behandeling weer naar huis.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het mailadres:

E

De afdeling is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.

Trials (experimentele behandeling)

Het UMC Utrecht wil u altijd de beste behandelmethodes kunnen bieden. Hiervoor is het nodig dat wij nieuwe behandelmethodes wetenschappelijk en ethisch verantwoord onderzoeken. Dit proces kan soms enkele jaren duren.

Elke nieuwe behandeling kan naast voordelen ook nadelen hebben. De behandeling met de MR-HIFU bestuderen wij daarom momenteel. Patiënten met borstkanker kunnen in aanmerking komen voor de behandeling met de MR-HIFU. Of u in aanmerking komt voor de behandeling, kunt u vragen aan uw behandelaar.

Lees meer

Opereren zonder snijden

In de afgelopen jaren is er een techniek voor de behandeling van kanker ontwikkeld: opereren zonder snijden. Met radiologiebeelden kijken we waar de tumor precies...

Lees meer