Terug

Röntgenfoto

Bij een röntgenfoto wordt met behulp van röntgenstraling een foto van uw lichaam gemaakt. Onder andere zijn botten op deze foto’s goed zichtbaar, waardoor breuken of andere afwijkingen zichtbaar gemaakt worden.

Hartlong foto

Een röntgenfoto wordt onder andere gebruikt voor het maken van een hartlong foto, ook wel thoraxfoto genoemd. Met de röntgenfoto kan op deze manier worden gekeken of er bijvoorbeeld vocht in de longen zit. Ook kan de foto ter controle worden gemaakt na een operatie.

Slijtage of breuken

Een röntgenfoto maakt ook botstructuren zichtbaar. Zo kan gekeken worden of er slijtage aan de gewrichten is of dat er een breuk is. Na behandeling van een botbreuk wordt ook vaak een controlefoto gemaakt om te kijken of de breuk goed geneest.

Onderzoek

Het maken van een röntgenfoto duurt kort en wordt vaak staand gemaakt. Aanvullend onderzoek kan nodig zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen.

 • Voorbereiding

  Voor dit onderzoek is bijna geen voorbereiding nodig. Het enige dat u als patiënt dient mee te nemen is een vorm van identificatie en uw zorgpas, zodat uw gegevens gecontroleerd kunnen worden.

 • Tijdens het onderzoek

  Kleedruimte

  U wordt uit de wachtruimte opgehaald door een radiodiagnostisch laborant. De laborant vertelt u welke kleding u dient uit te trekken in de kleedruimte. U wordt vervolgens opgehaald uit de kleedruimte en komt dan direct in de onderzoeksruimte. Uw identiteit wordt nogmaals gecontroleerd.

  Houding

  Om een foto te kunnen maken wordt u in de daarvoor gewenste houding gepositioneerd. Dit kan staand, zittend of liggend zijn, afhankelijk van het soort onderzoek.

  Ademinstructie

  Voor het maken van een goede foto kan het nodig zijn dat u een ademinstructie krijgt. Dit om de onscherpte van de foto door beweging te verkleinen of voor een goede beoordeling van de longinhoud.

  Duur

  Tijdens het maken van de foto hoort u wat gezoem. Vaak worden er meerdere foto’s gemaakt. De totale duur van het onderzoek is ongeveer vijf minuten. Hierna kunt u zich weer aankleden en eventueel krijgt u nog verdere instructies en informatie van de laborant voor het vervolg.

   Complicaties

  Het kan zijn dat u een houding aan moet nemen die niet prettig is of dat u een korte tijd moet staan terwijl u wat slechter te been bent. Dit is echter van korte duur.

  Omdat de gebruikte hoeveelheid straling (dosis) zeer laag is, is de kans op een complicatie door straling verwaarloosbaar.

 • Na het onderzoek

  Uitslag

  Meestal kunt u direct na het onderzoek vertrekken, de uitslag krijgt u te horen van uw behandelend arts.

  Verdere behandeling

  Wanneer de laborant u vraagt om nog even te wachten, dient u plaats te nemen in de wachtkamer tot hij/zij weer bij u komt. Dan krijgt u verdere informatie over wat er volgt. Bijvoorbeeld een bezoek aan een poli of eventueel Spoedeisende Hulp, als directe behandeling van belang is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u een afspraak wijzigen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

088 75 588 55
De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.00 uur

Wachttijden

Voor dit onderzoek is geen wachttijd.