Terug

Somato sensory evoked potential

Somato sensory evoked potential

SSEP (Somato Sensible Evoked Potential) is een onderzoek om te zien hoe een aantal zenuwen in uw armen, benen, hersenen of het ruggenmerg werken. We doen dit door kleine elektrische stroompjes via uw huid toe te dienen.

Meer over SSEP

Doel

Het doel van een SSEP-onderzoek is om te kijken hoe snel bepaalde gevoelsprikkels de hersenen bereiken. Zo kunnen we vaststellen of u een afwijking hebt in een van uw zenuwbanen. 

 • Voorbereiding

  We verzoeken u de dag vóór het onderzoek uw haren te wassen, omdat we elektroden op uw hoofdhuid aanbrengen. Gebruik daarna geen haarlak, gel of vet meer. Ook vragen we u geen knellende kleding te dragen, zoals een corset. 

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens het onderzoek

   Tijdens het onderzoek

  De laborant vraagt u plaats te nemen op de onderzoekbank. De laborant plakt een aantal metalen dopjes op uw hoofd; dat zijn de elektroden. Hiervoor gebruikt hij een contactpasta (een soort gelei). Met tape plakt hij enkele elektroden op uw schouder, rug, arm of been. Dat gaat ook met contactpasta. Alle elektroden zijn verbonden met het SSEP-apparaat en goed zijn aangebracht, begint de registratie. Daarbij is het belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt. Via de elektroden bij uw pols of enkel dienen we u gedurende een paar minuten een serie kortdurende schokjes toe. Deze serie herhalen we een paar keer. De schokjes zijn niet pijnlijk. Na afloop verwijdert de laborant de elektroden. De contactpasta lost op in warm water en is gemakkelijk te verwijderen.

  Duur van het onderzoek

  Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur. Hiervan is ongeveer een half uur voorbereidingstijd.

  Mogelijke coplicaties

  Het SSEP-onderzoek is absoluut niet gevaarlijk en vrijwel pijnloos.

 • Na het onderzoek

  De uitslag is zeven tot tien werkdagen na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts.

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met de polikliniek algemene neurologie.

Polikliniek

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 28-11-2019
Toegangstijd polikliniek Algemene neurologie: 4 weken
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.