Terug

Urodynamisch onderzoek (UDO)

Een urodynamisch onderzoek (UDO) is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (de blaas en het afsluitmechanisme).

Het onderzoek geeft informatie over:

  • de blaasinhoud
  • de blaasdruk
  • het sluitingsmechanisme van de blaas
  • het eventuele urineverlies
  • de uitstroomsnelheid van de urine 
  • de spanning in de bekkenbodemspieren

Mijn patiënt doorverwijzen

Voorbereiding

U komt met een volle blaas naar de polikliniek voor het onderzoek.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt...

Tips voor het gesprek over een onderzoek

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorb...

Tijdens het onderzoek

U gaat zitten op een speciale onderzoeksstoel met opgetrokken, gespreide benen. De verpleegkundige maakt de penis of schede schoon met een desinfecterende vloeistof. De verpleegkundige brengt daarna een dun  slangetje via de plasbuis in de blaas. Het laatste restant urine dat nog in de blaas aanwezig is wordt via dit slangetje gemeten. Ook brengt de verpleegkundige een katheter aan via de anus in de endeldarm. Hiermee kan zij de druk in de blaas vergelijken met met de druk in de buik. Ook krijgt u enkele elektrodenplakkers op uw billen, rondom de anus. Deze elektrodenplakkers meten de activiteit van uw bekkenbodemspieren.

De verpleegkundige vult uw blaas via het slangetje met steriel water. Tijdens het vullen meet een computer de druk van de blaas en de druk van de buik. Zodra u het gevoel hebt dat u moet plassen, zegt u dit tegen de verpleegkundige. De verpleegkundige vult de blaas verder totdat u de plas niet meer kunt ophouden. De verpleegkundige stopt dan met het vullen van het slangetje en haalt het slangetje uit de blaas. Hierna plast u de blaas leeg.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. De uroloog bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek.

Complicaties

Na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven. Er kan ook wat bloed meekomen bij de eerste keren dat u plast. Om te zorgen dat deze klachten snel afnemen, adviseren wij u de dag na het onderzoek ongeveer een liter extra te drinken.

Soms geeft de uroloog een recept voor antibiotica mee om een blaasontsteking te voorkomen.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 11-6-2018

Toegangstijd polikliniek Urologie: 36 dagen

Uitleg wachttijden

Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met de polikliniek urologie.

Verpleegafdeling

Specialisme

Ziektebeelden