Terug

Visual evoked potential (VEP)

Visual evoked potential (VEP)

Bij een VEP (Visual Evoked Potential)-onderzoek kijken we naar hoe de oogzenuwen en de daarbij behorende zenuwbanen in de hersenen werken. Zo kunnen we vaststellen of u een afwijking aan uw oogzenuwbanen hebt.

Meer over VEP

Doel

Het doel van de VEP is de werking te onderzoeken van de oogzenuw en van het deel van de hersenen waarin beelden worden verwerkt. Het onderzoek is bedoeld om de oorzaak van een lichamelijke klacht vast te stellen; het is geen methode om een klacht te genezen.

 • Voorbereiding

  We verzoeken u de dag vóór het onderzoek uw haren te wassen, omdat we elektroden op uw hoofdhuid aanbrengen. Gebruik daarna geen haarlak, gel of vet meer. Als u normaal gesproken een bril draagt, moet u die meenemen.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens het onderzoek

  Voorbereiding

  De laborant vraagt u plaats te nemen op een stoel. De laborant plakt een aantal metalen dopjes tussen de haren op uw hoofd; dat zijn de elektroden. Hiervoor gebruikt hij een contactpasta (een soort gelei). Alle elektroden zijn verbonden met het VEP-apparaat. Als alle elektroden goed zijn aange¬bracht, kan het onderzoek beginnen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot een uur.

  Onderzoek

  U moet naar een tv-scherm kijken. Daarop ziet u een blokpatroon dat op een schaakbord lijkt. Het blokpatroon verspringt elke seconde. U krijgt de opdracht om naar het midden van het blok-patroon te blijven kijken. Terwijl u naar het scherm kijkt, registreren de elektroden de signalen die in uw hersenen worden opgewekt. Het is mogelijk dat u in plaats van het verspringende blok-patroon, lichtflitsen te zien krijgt.
  Na afloop verwijdert de laborant de elektroden. De pasta lost op in warm water en is gemakkelijk te verwijderen.

  Mogelijke complicaties

  Het onderzoek is pijnloos en niet gevaarlijk.

 • Na het onderzoek

  U kunt direct na het onderzoek naar huis. De uitslag is zeven tot tien werkdagen na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts.

Zorgverleners

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met de polikliniek algemene neurologie.

Polikliniek

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 28-11-2019
Toegangstijd polikliniek Algemene neurologie: 4 weken
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.