Terug

Polikliniek Psychose

Op de polikliniek psychose kunt u terecht als u een psychose hebt. De nadruk ligt op het doen van ‘second opinions’. De polikliniek is onderdeel van de afdeling psychiatrie en biedt derdelijnszorg voor gespecialiseerde diagnostiek en behandeling van complexe ziektebeelden. Aanmelding kan alleen met doorverwijzing.

Meer over de polikliniek

Psychosegevoeligheid

Binnen het aandachtsgebied psychose richten we ons speciaal op jongeren en jongvolwassenen (van 15 tot 35 jaar) en hun naastbetrokkenen. Voor deze patiënten heeft de afdeling een verpleegkliniek Diagnostiek en vroege psychose. Ook op de polikliniek is expertise aanwezig voor mensen die een eerste psychose hebben doorgemaakt of een verhoogd risico hebben om een psychose te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze een genetisch syndroom of autisme hebben, of wanneer in hun familie psychoses voorkomen. Ook kan het zijn dat ze minder goed functioneren, of dat iemand af en toe last heeft van stemmen horen.

Op de polikliniek psychose kunt u ook terecht wanneer u last hebt van stemmen horen. Het zorgprogramma Stemmen horen richt zich zich op kinderen en volwassenen die al lang last hebben van stemmen en waarbij medicijnen geen of onvoldoende effect hebben. Daarnaast behandelen we op de polikliniek patiënten met verschillende stemmingsstoornissen. Veel patiënten die opgenomen zijn geweest volgen eerst nog een kort traject bij de polikliniek psychose voor zij geheel met ontslag gaan.

Diagnose en behandeling

Om een diagnose te kunnen stellen, doen we een zogenaamd diagnostisch traject. Een diagnostisch traject bestaat uit gesprekken, een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Als het nodig is, doen we ook psychologisch onderzoek, aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een MRI-scan) of vragen we advies van andere medisch specialismen binnen het UMC Utrecht.

Duur behandeling

De poliklinische behandeling duurt maximaal een jaar. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, gesprekken, psycho-educatie, psychotherapie (bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of IPT) en als het nodig is gezins- of relatiegesprekken. Ook kunnen patiënten aan diverse behandelmodules meedoen (bijvoorbeeld bewegingstherapie en omgaan met werk en vrije tijd).

Op de polikliniek

Second opinions

Binnen de polikliniek psychose ligt de nadruk op ‘second opinions’ en kortdurende specialistische behandelingen. Patiënten worden vaak doorverwezen door hun eigen behandelaar omdat de huidige behandeling onvoldoende effect heeft, of omdat er aanvullende diagnostiek nodig is. Uit een second opinion komt altijd een advies. Vaak kunnen patiënt en eigen behandelaar hier dan verder mee.

Behandeling op het UMC Utrecht

Soms is er behandeling nodig op het UMC Utrecht. De behandeling nemen we dan in overleg met uw eigen arts tijdelijk over. Dit gaat altijd om kortdurende, intensieve behandelingen. Na behandeling op het UMC Utrecht wijzen we u weer terug naar uw eigen behandelaar.

Hebt u vragen?

Eerste afspraak

Voor een afspraak op de polikliniek psychose hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. De afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht Hersencentrum heeft een team dat snel en efficiënt alle aanmeldingen verwerkt: het Advies- en Aanmeldteam. Zij beoordelen uw aanmelding, zoeken de juiste plek en regelen alles tot aan het eerste gesprek. 

T 0887555888

E

Het Advies- en aanmeldteam is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00.

Route naar de afdeling psychiatrie

Wachttijden

Een overzicht van alle wachttijden voor aanmelding, opname en behandeling op de afdeling Psychiatrie vindt u hier.

Patiëntenervaringen

In mei 2017 hebben ruim 4.400 patiënten hun ervaringen gedeeld over de zorg op de polikliniek en tijdens opname in het UMC Utrecht. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de zogenoemde > Consumer Quality Index (CQ-index).

Van onze poliklinieken vulden 71 patiënten de vragenlijst in.

Ervaringen van patiënten met onze poliklinieken (2017):

  • Patiënten waarderen de zorg op deze polikliniek met een 8.3
  • Op de vraag 'Zou u deze polikliniek aanbevelen bij uw vrienden en familie?' antwoordde 52% van de patiënten dit beslist wel te doen en 37% zou dit waarschijnlijk wel doen.

Meer informatie

Verhinderd?

Als u verhinderd bent voor een afspraak of onderzoek, geef dit dan zo snel mogelijk door via het telefoonnummer van de polikliniek: 088 75 58 180. U kunt dan een nieuwe afspraak maken met de polikliniekmedewerker. We kunnen afspraken die niet op tijd zijn afgezegd in rekening brengen.