Terug

Acute interne geneeskunde

Het specialisme acute interne geneeskunde is onderdeel van de interne geneeskunde en richt zich op de opvang en behandeling van patiënten met een acuut levensbedreigende ziekte. In het UMC Utrecht zijn de internist-acuut geneeskundigen continu op de spoedeisende hulp en medium care interne geneeskunde aanwezig.

Over de acute interne geneeskunde

De internist-acuut geneeskundige is gespecialiseerd in de opvang, diagnostiek en behandeling van patiënten met een acuut levensbedreigende ziekte. Hierbij kunt u denken aan:

Prof. dr. Karin Kaasjager over de acute interne geneeskunde

Wetenschappelijk onderzoek

Sepsis

Binnen de acute interne geneeskunde doen wij veel wetenschappelijk onderzoek naar sepsis om dit ziektebeeld beter te kunnen begrijpen. Op de spoedeisende hulp verrichten we onderzoek in de vroege fase van sepsis om patiënten adequaat te herkennen en snel te kunnen behandelen.

Trombose en longembolie

Bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met diep veneuze trombose en longembolie lopen we regelmatig tegen zogenaamde klinische dilemma’s aan. Bijvoorbeeld over het wel of niet gebruiken van antistolling en de inzet van nieuwe technieken om trombose en embolie vast te stellen. Ons onderzoek richt zich op deze dilemma’s, zodat we steeds betere zorg kunnen bieden aan patiënten. 

Onderwijs voor artsen

Bij acuut zieke patiënten is het van levensbelang dat de arts snel de juiste behandeling inzet. Hiervoor is goed onderwijs en herhaaldelijke training van artsen nodig. Binnen de acute interne geneeskunde verrichten wij onderzoek naar innovatieve onderwijsmethoden om artsen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op deze ernstig zieke patiënten. Opleiding en onderwijs

De acute interne geneeskunde levert een bijdrage aan de opleiding van internisten in het algemeen en specifiek voor de opleiding van internisten acute geneeskunde.

Ook verzorgen wij onderwijs voor medisch studenten en kunnen co-assistenten stage lopen op de spoedeisende hulp of medium care.

Daarnaast kunnen geneeskunde studenten van masterjaar 1 en 2 een wetenschapsstage bij ons doen. Momenteel is dit mogelijk bij onderzoeken op het gebied van sepsis en trombose/embolie.

Samenwerking

Wij werken nauw samen met onder andere de spoedeisende hulp, chirurgie en intensive care.

Vragen?

Voor vragen die gaan over de acute interne geneeskunde en/of de ziektebeelden die wij behandelen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met dienstdoende internist acute geneeskunde via 088 75 747 05 (op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur).