Terug

OK-centrum locatie F0

Bij een kleine operatie of onderzoek mag u vaak dezelfde dag weer naar huis. In dat geval wordt u voor één dag opgenomen op OK-centrum locatie F0.

Meer informatie over het OK-centrum locatie F0

Voor een kleine of minder complexe operatie wordt u meestal maar voor één dag in het ziekenhuis opgenomen. U kunt dan terecht bij het OK-centrum locatie F0 van het UMC Utrecht. Dit geldt ook voor kortdurende behandelingen of onderzoeken.

Het OK-centrum locatie F0 beschikt over operatiekamers, behandelkamers en een recoveryruimte. Jaarlijks komen hier ruim tienduizend patiënten. Er worden niet alleen patiënten in dagbehandeling geopereerd, maar ook wel patiënten die langere tijd in het ziekenhuis opgenomen zijn.

U wordt ’s morgens opgenomen en voorbereid op de operatie. In veel gevallen worden dergelijke operaties onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Als alles goed verloopt, kunt u dezelfde dag nog naar huis. Thuis kunt u verder herstellen van de operatie. Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u na de operatie naar huis kan brengen.

Voorbeelden van kleine operaties zijn:

 • plastische chirurgie
 • kijkoperaties
 • ingrepen aan keel, neus en oren
 • oogoperaties
 • orthopedische ingrepen

Na de operatie mag u niet alleen naar huis gaan. We raden u dan ook aan om iemand mee te nemen, die u na de operatie naar huis kan brengen.

Uw begeleider kan een rolstoel lenen als dat nodig is. De rolstoelen vindt u in de centrale hal van het ziekenhuis en buiten bij de hoofdingang. De borg hiervoor is één of twee euro, afhankelijk van het type rolstoel. Na het terugbrengen van de rolstoel krijgt uw begeleider de borg terug.

Hebt u vragen?

Hebt u een vraag over uw afspraak bij het OK-centrum locatie F0? Belt u ons gerust.

T 088 75 567 51

Bereikbaar van 07.30 tot 16.30 uur.

Hebt u een vraag over eten, drinken of medicijngebruik voorafgaand aan de behandeling? Belt u dan de polikliniek preoperatieve screening

T 088 75 588 05

Route

Het OK centrum, locatie F0 bevindt zich bij receptie 10.  U meldt zich bij de afdeling die staat vermeld in de brief die u hebt ontvangen.

Routebeschrijving naar receptie 10:

Vanaf de hoofdingang van het UMC Utrecht slaat u rechtsaf en loopt u langs receptie 19 richting liften en trap. U kunt daar de trap of lift nemen naar de begane grond (0). Vanuit de lift is receptie 10 aan de rechterkant.

Onze zorgverleners

J. (Jeffrey) Kanters

Manager OK/CSA bedrijfsvoering, UMC en WKZ OK-complex

Opnameprocedure

Voor de operatie

Nadat u zich bij het OK-centrum locatie F0 bij receptie 10 hebt gemeld, kunt u in de wachtkamer plaatsnemen. Een verpleegkundige haalt u daar op en brengt u naar de voorbereidingsruimte. Helaas is het niet mogelijk dat uw partner of begeleider meegaat naar de voorbereidingsruimte vanwege de privacy van andere patiënten.
  U komt in een bed of (operatie)stoel te liggen en u krijgt een operatiejasje aan. De verpleegkundige bereidt u voor op de behandeling, de operatie of het onderzoek. Het kan zijn dat u een infuus krijgt. Bij een poliklinische ingreep met lokale verdoving wordt u, eventueel in een operatiestoel, rechtstreeks vanuit de wachtkamer naar de operatiekamer gebracht. Voor de voorbereidingen thuis zie Preoperative screening.

Na de operatie

 • Als de operatie in dagbehandeling plaatsvindt gaat u na de behandeling naar de uitslaapkamer. Hier blijft u een aantal uren. In het begin kunt u slaperig of misselijk zijn. U mag in de uitslaapkamer geen bezoek ontvangen.
 • U krijgt op de uitslaapkamer een lichte maaltijd en kunt uw familie bellen. Na overleg met de anesthesioloog en de chirurg wordt besloten wanneer u naar huis kunt gaan.  

Bij veel operaties plaatst de chirurg een drain in het wondgebied. Een drain is een slangetje waardoor wondvocht wordt afgevoerd. De drain moet een tijdje blijven zitten, totdat de arts zegt dat hij verwijderd kan worden.

Naar huis

Als alles goed is gegaan, kunt u na de operatie naar huis. U krijgt een brief mee voor uw huisarts.

  • U mag alleen onder begeleiding naar huis. Neem dus iemand mee die u thuis kan brengen.
  • Zijn er in de avond of nacht na de operatie problemen of complicaties? Neem dan contact op met uw huisarts. In overleg met uw huisarts kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht.

Operatie

Wat gebeurt er voor tijdens en na de operatie?

Lees meer

Preoperatieve screening

U bezoekt het spreekuur van de polikliniek preoperatieve screening (POS-poli) voordat uw operatie, of als u een onderzoek krijgt waarbij anesthesie (verdoving) nodig is.

Lees meer

Anesthesie (verdoving of narcose)

Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Lees meer

Uw polibezoek & anesthesie in film (NL)

Video über Anästhesie (DEUTSCH)

Video about Anesthesia (ENGLISH)