Terug

CLGK974X2101 studie

CLGK974X2101 is een wetenschappelijk onderzoek onder patiënten met verschillende soorten kanker. In deze studie wordt onderzocht wordt of een combinatie van twee nieuwe middelen veilig en effectief is. Het gaat om de middelen LGK974 en PDR001.

Wat is het doel van het onderzoek?

Officiële naam van het onderzoek

A Phase I, open-label, dose escalation study of oral LGK974 in patients with malignancies dependent on Wnt ligands.

Korte beschrijving

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met bepaalde vormen van uitgezaaide

alvleesklierkanker, borstkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker of melanoom. Onderzocht wordt of een combinatie van twee nieuwe middelen veilig en effectief is in het behandelen van de ziekte.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt bij patiënten een combinatie van de middelen LGK974 en PDR001. Onderzocht wordt:

 • Wat de beste dosis is die veilig en effectief kan worden toegediend.
 • Welke eventuele bijwerkingen er zijn van de behandeling.

LGK974 is een middel dat bepaalde signalen remt die zorgen voor de groei en overleving van een tumorcel. Hierdoor kunnen sommige tumorsoorten kleiner kunnen worden, of minder snel groeien.
PDR001 is een antilichaam dat specifieke cellen van het immuunsysteem beïnvloedt. Hierdoor kan de groei van tumorcellen geremd worden.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

 • Patiënten met bepaalde vormen van uitgezaaide alvleesklierkanker, borstkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker, baarmoederhalskanker of melanoom.
 • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
 • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
 • Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger.

De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.

Opzet van de studie

De behandeling

De behandeling bestaat uit 2 delen.

Deel 1

Patiënten krijgen de beste combinatie van de middelen LGK974 (capsule) en PDR001 (infuus) die veilig wordt verdragen. Elke kuur duurt 28 dagen. De dosis wordt na elke 3 tot 6 patiënten verhoogd.

Deel 2

Patiënten krijgen de beste, veilige dosis uit deel 1 van de studie. In deel 2 wordt de effectiviteit van de behandeling onderzocht. Elke kuur duurt 28 dagen.

De behandeling wordt gestopt als

 • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
 • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Extra belasting voor patiënt

 • Voorafgaand wordt onderzocht of patiënten kunnen deelnemen aan de studie. Onder andere: lichamelijk onderzoek, urine- en bloedonderzoek, hartfilmpje.
 • Tijdens de studie komen patiënten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. Onder andere: hartfilmpje, urine- en bloedonderzoek, tumormetingen.
 • Deelnemende patiënten geven toestemming voor - afname van en - wetenschappelijk onderzoek van tumorweefsel, bloed en huid.

Hoofdonderzoeker

De hoofdonderzoeker van deze studie is

Internist-oncoloog

Dr. F.Y.F.L. de Vos

Lees meer