English translation for this page is not available

Vorige

De CANGLIA studie
(Cannabidiol voor patiënten met een psychose)

Onze hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die de hersenen beschermen tegen ziekten. Bij patiënten met schizofrenie werken deze microglia niet goed. Mogelijk verbetert cannabidiol de werking van microglia. Cannabidiol is een stof die van nature in cannabis voorkomt. Van cannabidiol word je niet high of stoned. In dit onderzoek bekijken we wat het effect is van een behandeling met cannabidiol op de werking van microglia. We vergelijken het effect van cannabidiol met het effect van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof.

Wie kunnen deelnemen?

Mensen met een diagnose schizofrenie of aanverwante psychotische stoornis, in de leeftijd van 16 – 40 jaar, die minder dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben gekregen. 

Meer informatie

CANGLIA heeft ook een eigen website waar meer informatie te vinden is over de studie:

Hoe ziet deelname eruit?

Elke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) capsules met cannabidiol of placebo. Daarnaast blijven alle deelnemers hun normale behandeling met antipsychotica volgen. Het hele onderzoek bestaat uit drie bezoeken aan het UMC Utrecht. Tijdens deze bezoeken wordt persoonlijke- en medische informatie verzameld, intelligentieonderzoek gedaan en bloed afgenomen. Tijdens het tweede en derde bezoek wordt er een MRI scan van de hersenen gemaakt. N.B. deze studie is in de afrondende fase, deelname is niet meer mogelijk. 

Onderzoeksteam

Looptijd en Contact

De inclusie van het onderzoek loopt van november 2017 t/m december 2019. Er zijn nog geen voorlopige resultaten van dit onderzoek beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinerend onderzoeker, Matthijs Bossong M.Bossong@umcutrecht.nl

T 088-7556369

E