Terug

De MARIO studie
(MARIO: Mood And Resilience In Offspring )

MARIO is een landelijk onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen van een ouder met een stemmingsstoornis. Kinderen van een ouder met een stemmingsstoornis lopen een grotere kans om dit zelf ook te ontwikkelen. Er zijn echter ook een groot aantal kinderen die ondanks de stoornis van hun ouders geen stemmingsstoornis ontwikkelen; of in andere woorden; veerkrachtig zijn. In het MARIO project staat veerkracht centraal. Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over hoe en waarom kinderen van een ouder met een stemmingsstoornis meer risico lopen om zelf een stemmingsstoornis te krijgen, en hoe zij hiertegen beschermd kunnen worden.

Wie kunnen er deelnemen?

Jongeren in de leeftijd van 10-25 jaar van ouders met een stemmingsstoornis. MARIO bestaat uit verschillende deelstudies. Aan het eerste deel van het onderzoek kunnen alleen Jongeren meedoen van ouders die deelgenomen hebben aan Bipolar Genetics studie.

Hoe ziet deelname eruit?

Studiedeelname duurt in het totaal 4 jaar. Jongeren en ouders van deze jongeren worden gevraagd om eens per jaar verschillende online vragenlijsten in te vullen (op intake, 1-, 2-, 3- en 4-jaar na intake). Wij nodigen jongeren twee keer uit voor een bezoek aan het UMC Utrecht, op intake en 3 jaar na intake. Tijdens deze bezoeken worden er interviews en cognitieve testen afgenomen, daarnaast doen we ook een aantal biologische bepalingen, zoals bloedafname, het meten van de bloeddruk, lichaamslengte en -gewicht. Een bezoek duurt ongeveer 3 uur.

Onderzoeksteam

  • Marco Boks, hoofdonderzoeker
  • Marleen Rademaker, veldwerkcoördinator
  • Niek Galenkamp, onderzoeksassistent
  • Jordy Tjon, stagiair
  • Xandra Westerhuis, stagiair
  • Anneleen Dekker, stagiair
  • Maaike Mulder,  werkervaringsstagiair

Stagemogelijkheden

Deze studie biedt soms stageplaatsen aan.

Looptijd en contact

De looptijd van Mario studie is van januari 2020 t/m mei 2023.

Voor vragen of deelname kun je mailen naar naar onderstaand mailadres van de Mariostudie. 

Het MARIO project heeft ook een eigen website: https://mario-project.nl

T 06-50177002

E