Terug

HandScan: gebruik van de HandScan bij een intensieve behandeling voor reumatoïde artritis
(HandScan: gebruik van de HandScan bij een intensieve behandeling voor reumatoïde artritis)

Vorige

HandScan: gebruik van de HandScan bij een intensieve behandeling voor reumatoïde artritis
(HandScan: gebruik van de HandScan bij een intensieve behandeling voor reumatoïde artritis)

Patiënten bij wie kort geleden reumatoïde artritis is vastgesteld, kunnen deelnemen aan dit onderzoek met de HandScan. De HandScan laat gewrichtsontstekingen in de handen zien. Met dit onderzoek willen we inzicht in het verloop van de ziekteactiviteit van patiënten die we behandelen met de HandScan score en gebruikelijke ziekteactiviteit score. Het onderzoek duurt achttien maanden.

Wat is het doel van het onderzoek?

Met de HandScan kunnen artsen met behulp van rood en infrarood licht gewrichtsontstekingen in de handen van reumapatiënten zien. Een vorige studie heeft aangetoond dat we met de HandScan makkelijker gewrichtsontstekingen kunnen aantonen dan met standaard onderzoek van de gewrichten.

In deze studie willen we onderzoeken of de HandScan ook een betere methode is om de ziekteactiviteit te volgen bij patiënten met reumatoïde artritis en de behandeling daarop af te stemmen.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

In dit onderzoek doen patiënten mee die recent de diagnose reumatoïde artritis hebben gekregen. De studie is nog gaande, maar er kunnen geen nieuwe patiënten meer starten met deelname aan dit onderzoek.

Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in?

Bij deelname aan dit onderzoek wordt u toegewezen aan één van de twee behandelmethoden:
  1. Behandelen aan de hand van de standaard ziekteactiviteit score.
  2. Behandelen aan de hand van de HandScan score.

De medicatie waarmee je start, is in beide groepen gelijk; 10 mg per week Methotrexaat en 10 mg per dag Prednison. Deze combinatie is voor andere patiënten ook gebruikelijk.

U bezoekt maandelijks de polikliniek reumatologie. Tijdens dit bezoek meten we de ziekteactiviteit met de standaard ziekteactiviteit score én een HandScan meting (ongeacht in welke groep u zit). Zowel u als uw reumatoloog weet niet in welke groep u zit: het is een geblindeerd onderzoek. Om dit te garanderen, wordt de informatie van beide metingen ingevoerd in een - specifiek voor dit onderzoek ontwikkeld - computerprogramma. Het programma weet in welke groep (standaard ziekteactiviteit score of HandScan score) u bent ingedeeld en geeft een medicatieadvies uit.
De reumatoloog zal op basis van dit advies de medicatie, in overleg met u, zo nodig aanpassen.
 
Tijdens het onderzoek vragen we u na drie, zes, twaalf en achttien maanden een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijsten gaan over ziekteactiviteit, kwaliteit van leven en ziektekosten. Ook maken we aan het begin van het onderzoek en in de achttiende maand een röntgenfoto van uw handen en voeten.

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoeksteam bestaat uit:

Hoofdonderzoeker

Prof. dr. J.M. van Laar

Uitvoerend onderzoeker

Mevr. Maxime Verhoeven

Verpleegkundigen

Mevr. A. Cirkel,
Mevr. J. Nijdeken
Mevr. K. Schrijvers

Door wie is het onderzoek gefinancierd?

Dit onderzoek is opgezet in een samenwerkingsverband tussen reumatologen in de regio Utrecht, het bedrijf Hemics BV en het ReumaNederland.

Ziektebeeld

Geïnteresseerd in deelname?

Hebt u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met:Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van de medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.

Dankwoord

Wij danken alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk! Alleen hierdoor is het mogelijk voor ons om dit soort onderzoek uit te voeren. We hopen hiermee uiteindelijk de zorg voor patiënten te kunnen verbeteren.

Deze pagina is het laatst bewerkt op

13 juni 2019