Terug

Move-Fit studie
(Move-Fit studie)

Vorige

Move-Fit studie
(Move-Fit studie)

Haalbaarheid van een beweegprogramma bij hoofd-halskanker

Wat is het doel van het onderzoek?

Veel patiënten die voor hoofd-halskanker worden behandeld met chemoradiatie ervaren klachten van vermoeidheid, verminderd lichamelijk functioneren en een verminderde kwaliteit van leven. Het doel van de studie is om de haalbaarheid van een beweegprogramma tijdens deze behandeling te onderzoeken. De aanleiding hiervoor is dat onderzoek bij patiënten met andere typen kanker heeft laten zien dat beweegprogramma’s tijdens behandeling kunnen zorgen voor een afname van deze klachten.

Aan het onderzoek doen twee ziekenhuizen in Nederland mee; het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Voor het onderzoek zijn we op zoek naar 37 patiënten die in één van deze ziekenhuizen behandeld worden met chemoradiatie voor hoofd-halskanker. Uw arts beoordeelt aan de hand van uw medische gegevens samen met u of u daadwerkelijk kan deelnemen aan dit onderzoek.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. 

Opzet van de studie

Iedereen die meedoet aan het onderzoek krijgt een aantal lichamelijke testen. Voor deze lichamelijke testen wordt van u gevraagd om nuchter te zijn. Dit betekent dat u in de 2 uur voorafgaand aan het onderzoek niet heeft gegeten of gedronken, met uitzondering van water. Daarnaast wordt van u gevraagd om in de 48 uur voorafgaand aan het onderzoek geen alcohol te drinken of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Daarnaast vragen we van u om één keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut in het ziekenhuis te trainen (aansluitend op de bestaande afspraken in het ziekenhuis). Ook wordt aan u verzocht om op nog tenminste vijf dagen per week gedurende tenminste 30 minuten fysiek actief te zijn. En op nog tenminste twee dagen per week thuis krachtoefeningen uit te voeren. 
 

Mogelijke voordelen

Voordelen van deelname aan het onderzoek zijn dat u door de metingen een goede indruk krijgt van uw kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien wordt u een 10-weken durend beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut aangeboden. Dit programma is gratis. De verwachting is dat het programma zal leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven, minder vermoeidheidsklachten en een verbeterd lichamelijk functioneren.

Mogelijke nadelen

Deelname aan de studie kost u tijd. Bij de lichamelijke testen wordt u gevraagd om zich maximaal in te spannen; dit vergt energie. De trainingen door de fysiotherapeut tijdens de chemoradiatie behandeling worden gekoppeld aan bestaande afspraken in het ziekenhuis, zodat u niet extra hoeft te reizen voor deelname aan deze trainingen. Daarnaast vragen we u één week voor de start en twee weken na de start van het beweegprogramma naar het ziekenhuis te komen voor een vraaggesprek, het invullen van vragenlijsten en de lichamelijke testen. Ook deze afspraken zullen zoveel mogelijk worden gekoppeld aan bestaande afspraken, maar als dit niet mogelijk is vragen we u hiervoor extra naar het ziekenhuis te komen. Ook vragen wij u dagelijks een activiteitendagboek en tweemaal gedurende drie dagen een eetdagboek bij te houden.

Er is, zoals bij alle lichamelijke activiteit, een risico dat u geblesseerd raakt tijdens de lichamelijke testen of het beweegprogramma. Om dit risico zo klein mogelijk te maken wordt het beweegprogramma langzaam opgebouwd.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het onderzoek. Uw deelname aan het beweegprogramma is voor u gratis. Afspraken in het kader van deze studie zullen zoveel mogelijk gecombineerd worden met bestaande afspraken in het ziekenhuis. Wanneer dit in een enkel geval niet lukt zullen de door u gemaakte reiskosten voor het extra bezoek aan het ziekenhuis vergoed worden.

Meer informatie

Ir. A.Kok, diëtist - onderzoeker Move-Fit

E-mail: a.kok-4@umcutrecht.nl

Telefoon: 088-75 566 09 

Deze pagina is het laatst bewerkt op 1 maart 2018