Terug

Afwijkingen van tand- en kaakstand

Afwijkingen van tand- en kaakstand

Een veelvoorkomende afwijking is dat men met de ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak bijt. Het gehemelte is dan vaak pijnlijk en het kan op den duur tot verlies van de boventanden leiden. Soms is de stand van onder- of bovenkaak zo vervelend, dat er pijnklachten aan de kaakgewrichten ontstaan.

Andere afwijkingen kunnen zijn:

  • een te grote of te kleine kin;
  • een scheefstand van het gezicht;
  • het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor die ‘s nachts uitdroogt;
  • te veel tandvlees zichtbaar bij lachen. 

In Nederland worden veel mensen behandeld door orthodontisten. Orthodontisten verplaatsen tanden en proberen op die wijze een stabiele beet te maken, dat wil zeggen dat de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist.

Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie. Dit gebeurt bij de orthodontist. Ongeveer een jaar voor de operatie brengt de orthodontist een vastzittende beugel (ook wel slotjes beugel genoemd) aan. Deze beugel blijft gedurende de operatie aanwezig en zal na de operatie weer door de orthodontist gebruikt worden. De gehele orthodontische behandeling duurt anderhalf tot twee jaar. Om deze behandelingen goed te plannen, worden deze in teamverband uitgevoerd. Het team bestaat uit een tandarts, een orthodontist en een kaakchirurg. 
 

Onderzoek

Door middel van lichamelijk onderzoek en röntgenbeelden in de vorm van röntgenfoto’s of (3D)-scans kunnen we een goede inschatting maken van de stand van de verschillende botdelen en welke operatie er nodig is om een harmonieuze kaakrelatie te verkrijgen. Ook kunnen we met behulp van 3-dimensionale fotografie een voorzichtige inschatting maken hoe het gelaat eruit zal zien na een operatie.

Vooruitzichten

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. Een gezwollen gezicht kan ongemakkelijk zijn en soms is er wat keelpijn. Ook kan er de eerste dag nog wat bloed uit de mond komen. Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om zwelling van het gezicht tegen te gaan en antibiotica om infecties te voorkomen. Na de operatie krijgt u elastieken tussen boven- en onderkaak. Dit gebeurt meestal op de verpleegafdeling. Om te kijken of de botstukken goed staan, worden röntgenfoto’s gemaakt. Als de beet ook goed is en u voor uzelf kunt zorgen, mag u weer naar huis. Meestal blijft u twee tot vier dagen opgenomen. Wanneer u op de dagbehandeling bent geholpen, gaat u dezelfde dag weer naar huis.
 

Mondverzorging

Na de operatie begeleiden de mondhygiëniste en kaakchirurg u. De kaakchirurg controleert de wond en kijkt of u de tanden en kiezen goed op elkaar zet. De mondhygiëniste helpt en adviseert u bij de mondverzorging. Daarnaast krijgt u een spoelmiddel voor de mondreiniging en een fluorspoeling. De lippen kunt u het beste goed vet houden met lippencrème of gewone huishoudvaseline.

Voeding

De eerste dagen is vloeibaar voedsel het aangenaamst. Als u elastieken tussen boven- en onderkaak hebt, kunt u daarna zachte voeding gebruiken. Dit betekent: alles wat u zonder kauwen door kunt slikken. In uitzonderingssituaties zitten de kiezen echt met staaldraadjes aan elkaar vast. Dan kunt u alleen vloeibaar voedsel gebruiken. U krijgt voedingsadviezen op de verpleegafdeling en soms geeft de diëtist u nog extra advies. Zo nodig krijgt u een recept mee voor energierijke drank.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 577 62
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 16.30 uur

Meer informatie