Terug

Atrium septum defect

Atrium-septumdefect (asd) is een aangeboren hartziekte. In de scheidingswand tussen de twee boezems van het hart zit dan een gaatje.

Behandeling
> Contact en vragen
> Mijn patiënt doorverwijzen

Hoe het ontstaat

Tussen de boezems van het hart zit een boezemtussenschot dat ervoor zorgt dat zuurstofarm en zuurstofrijk bloed niet met elkaar vermengen. In dit tussenschot zit voor de geboorte een gaatje, maar na de geboorte moet dit dichtgroeien. Bij een asd zit er ook na de geboorte nog een gaatje.

Er zijn verschillende soorten asd’s:

ASD type II

Het asd type II komt het meest voor. Hierbij is de opening in het boezemtussenschot groter dan nodig is. Dan is het klepje te klein om na de geboorte de opening af te sluiten.

ASD type I

Bij het asd type I zit het gaatje vlak boven de kleppen tussen boezems en kamers. Dit stuk van het boezemtussenschot wordt samen met de kleppen aangelegd en sluit zich al vroeg in de zwangerschap. Het heet daarom het primaire tussenschot en daar zit bij asd type I een gaatje in.

 

Door het asd moet het hart extra hard werken, vooral de rechterboezem en de kamer. Dat veroorzaakt niet direct klachten. Soms duurt het tientallen jaren voordat het gaatje wordt ontdekt. Maar uiteindelijk krijgen de rechterboezem en rechterkamer het toch moeilijk. Het gevolg is vervroegde slijtage van het hart. U kunt zich minder goed inspannen en kunt hartritmestoornissen krijgen. Als het gat eenmaal is gesloten, wordt de rechterkamer meestal weer kleiner.

Het sinus venosus defect

Heel soms heeft een kind gaatjes in het boezemtussenschot vlakbij de plek waar een ader de boezem binnenkomt, bijvoorbeeld bij de holle aders. Deze gaatjes noemen we sinus venosus defecten.

Het sinus coronarius defect

Een heel zeldzame hartafwijking is het defect in de bovenkant van de sinus coronarius. Dit is de verzamelplaats van het zuurstofarme bloed dat uit de kransslagaders terugkomt in het hart.

onderzoek

Een asd stellen we vast door een echo van het hart te maken. Met dit onderzoek kunnen we onder meer de bewegingen van het hart zien en afwijkingen vaststellen. 

behandeling

We kunnen een asd behandelen met:

  • een operatie
  • een hartkatheterisatie waarbij we een parapluutje plaatsen (dit kan alleen bij het asd type II )
     

Meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over hart- en vaatziekten. Wij raden u de volgende websites aan:

Contact en vragen

 Neem dan telefonisch contact op met het GUCH-team op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag  of stuur een e-mail naar

guch.secretariaat@umcutrecht.nl

Verpleegkundig specialist GUCH

Iedere dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur kunt u de verpleegkundig specialist bereiken 

van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

088 75 536 89

Tevens kunt u een e-mail sturen naar:  

guch.loket@umcutrecht.nl

088 75 536 88
Het team is bereikbaar
van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

...en het UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.

Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!

Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).