Terug

Cervicale kanaalstenose

Bij een cervicale kanaalstenose kunnen zenuwwortels en of het ruggenmerg ten hoogte van de halswervelkolom in de knel komen. Een en ander is het gevolg van artrose waardoor het kanaal in de wervelkolom nauwer wordt.

Symptomen Cervicale kanaalstenose

Verdrukking door slijtage

Slijtage (artrose) is een verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, vooral op latere leeftijd. Door de artrose gaat het wervelbot woekeren, waardoor dikke richels ontstaan. Meestal gebeurt deze woekering op meerdere wervels op meerdere niveaus, van de nek tot aan de borstwervel. De richels vernauwen het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) en verdrukken daardoor het ruggenmerg (myelophatie). Ook kunnen ze de openingen vernauwen waar de zenuwwortels het wervelkanaal verlaten (wortelkanaalstenose of foramenstenose). Omdat deze openingen bij de halswervelkolom smal zijn ontstaat een beknelling van de zenuwwortels.

Bij verdrukking van het ruggenmerg treden de volgende klachten op:

  • krachtvermindering in de benen en/of armen
  • verminderd gevoel in de benen en/of armen
  • verlies van controle over de bewegingen van de benen
  • incontinentie voor urine
  • een gevoel alsof er elektrische stroom door uw ruggengraat gaat bij buigen van de nek

Gevolgen

In het cervicale ruggenmerg (in de nekwervels) lopen zenuwbanen die de aansturing van de beenspieren doorgeven en het gevoel in de ledematen aan de hersenen doorgeven. Als het ruggenmerg is afgekneld, krijgen de hersenen weinig of geen signalen meer door. Daardoor hebt u weinig tot geen gevoel meer in uw ledematen.

Onderzoek en diagnose

Om kanaalstenose vast te stellen, moeten we lichamelijk onderzoek bij u doen. Daarbij kijken we hoeveel gevoel en kracht u hebt in uw ledematen. Ook voeren we aanvullend beeldonderzoek uit.

Er zijn drie soorten beeldvormend onderzoek die we doen:

  • mri-scan: De eerste keuze is een mri-scan van de halswervelkolom. We kunnen op de MRI vaststellen of er sprake is van een kanaalstenose.
  • ct-scan: Met een ct-scan kunnen we de botveranderingen aan de wervels zien.
  • röntgenfoto: We nemen een röntgenfoto om de stand van uw halswervelkolom en eventuele botrichels te zien.

Behandeling Cervicale kanaalstenose

Wij voeren twee behandelingen uit:

  • conservatieve therapie (bijvoorbeeld fysiotherapie of pijnmedicatie)
  • operatie

Operatie (wervelkolomchirurgie)

Als de conservatieve therapie niet of onvoldoende gewerkt heeft, besluit de neurochirurg of hij u opereert. Slijtage van de wervelkolom is op zich geen reden om een operatie te doen. Niet alle klachten zijn altijd een reden om te opereren. Er moet wel uitzicht zijn op verbetering of het moet nodig zijn om verdere achteruitgang te voorkomen. Druk op het ruggenmerg met progressieve klachten is een goede reden om te opereren.  Tijdens de operatie creëert de chirurg meer ruimte voor het ruggenmerg en de uiteindes van de zenuwwortels. Dat heet een decompressie. Een dergelijke ingreep kan soms zowel van voren (na de hals) als van achteren (via de nek) uitgevoerd worden. Dit zal uw neurochirurg met u bespreken.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie creëert de chirurg meer ruimte voor het ruggenmerg en de uiteindes van de zenuwwortels. Dat heet decompressie. De chirurg kan dit zowel via uw rug als via uw buik doen. De operatietechniek, de risico’s en mogelijke complicaties legt de chirurg aan u uit.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek algemene en acute neurochirurgie.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme