Terug

Chalazion

Chalazion

Een chalazion (een verstopt talgkliertje) is een pijnloze zwelling en verstopping van een of meerdere klieren van het ooglid.

Een chalazion (een verstopt talgkliertje) is een pijnloze zwelling en verstopping van een  of meerdere klieren van het ooglid. De naam van de verstopte klier, is de klier van Meibom. Een chalazion kan voorkomen op zowel het boven- als onderooglid, en aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid.

De verschijnselen die kunnen ontstaan bij een chalazion zijn:

  • zwelling van het ooglid
  • gevoeligheid van het ooglid bij aanraking.
  • wazig zien, wanneer het gezwollen ooglid gaat hangen of op het hoornvlies drukt
  • roodheid van het ooglid

Behandeling

Warme kompressen

Een chalazion kan de eerste weken het beste behandeld worden met warme kompressen. Dit kunt u gewoon thuis doen, door driemaal per dag gedurende tien minuten een warm gaasje of warm washandje op uw gesloten ogen te leggen. In de meeste gevallen lost dit de verstopping van het kliertje op en verdwijnt de bobbel.

Operatie

In een aantal gevallen is de verstopping hardnekkig en blijft er een harde bobbel op het ooglid aanwezig. Deze kan de oogarts met een operatie  verwijderen. Deze ingreep heet ‘excochleatie’.
 

Onderzoek

De oogarts kan gemakkelijk zien of u een chalazion hebt. De oogarts bekijkt uw ogen met een klein lampje. Soms bekijkt hij het oog ook met een microscoop (spleetlamp). Daarmee kan hij uw oogbol onderzoeken.

polikliniek

Specialisme

Contact en afspraak maken

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde.

Meer informatie

Wat is een chalazion