Terug

Diabetes na transplantatie

Na een transplantatie moet u medicijnen gebruiken die het afweersysteem remmen en afstoting van het getransplanteerde orgaan proberen te voorkomen. Deze medicijnen verhogen de kans op verhoogde bloedsuikers en suikerziekte (diabetes mellitus).

Uw lichaam heeft energie (brandstof) nodig. De belangrijkste brandstof is glucose, dit is een soort suiker. Deze glucose wordt uit de voeding opgenomen in het bloed dat het naar alle weefsels vervoert. Daar wordt het gebruikt om energie te leveren zodat uw spieren en organen kunnen werken.

De hoeveelheid glucose in het bloed noemen we de bloedsuikerspiegel. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel of te weinig glucose in het bloed zit. Dit gebeurt met het hormoon insuline, dat wordt gemaakt in de alvleesklier.  Diabetes mellitus is een ziekte waarbij de glucosewaarden in uw bloed (bloedsuikerwaarden) te hoog zijn.

hoe het ontstaat

Diabetes komt veel voor na een longtransplantatie. Ongeveer 25-30% van deze transplantatiepatiënten heeft vijf jaar na de transplantatie diabetes gekregen.
Redenen hiervoor kunnen zijn:

 • dat de alvleesklier minder insuline maakt door de medicijnen tegen afstoting
 • dat de lichaamscellen door die medicijnen minder gevoelig zijn voor de insuline
 • dat de lever meer glucose maakt door de medicijnen

Verschijnselen

U kunt verhoogde bloedsuikers hebben zonder dat u hier last van hebt. Maar u kunt ook last krijgen van:

 • erge dorst
 • veel moeten plassen
 • vermoeidheid
 • slaperigheid
 • futloos gevoel

Wat kunt u zelf doen

Diabetes na een transplantatie komt voor een groot deel door de medicijnen tegen de afstoting. Toch kunt u ook zelf iets doen. Probeer ervoor te zorgen dat u niet te zwaar wordt en dat u voldoende beweegt. Als u toch diabetes krijgt, is het heel belangrijk dat de bloedsuikers zo normaal mogelijk blijven.
 

vooruitzichten

Te veel glucose in het bloed is schadelijk voor uw lichaam:

 • u geneest minder snel na ziekte
 • u kunt na langere tijd klachten krijgen van uw nieren, ogen en zenuwen
 • u hebt meer kans op infecties zoals een longontsteking
 • u kunt hierdoor ook meer afvallen dan u wilt

Veel mensen met diabetes krijgen na jaren te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen van de ziekte. Dit noemen we diabetescomplicaties. Deze complicaties kunnen ontstaan als u jarenlang te hoge bloedsuikers hebt. Dat is slecht voor de organen, lichaamsweefsels en zenuwen.

Als u diabetes krijgt na een transplantatie, dan kunt u hiervan genezen. De bloedsuikers kunnen weer normaal worden als u minder medicijnen nodig hebt tegen afstoting.

Emotionele gevolgen

Als u diabetes hebt, kunt u de meeste activiteiten in uw leven gewoon blijven doen. Maar diabetes heeft wel gevolgen voor het dagelijkse leven thuis, op het werk, de manier waarop u reist, enzovoort. Een belangrijk doel van de behandeling en begeleiding is het dagelijks leven voor u zo normaal mogelijk te laten zijn. Hiervoor moet u vaak extra voorzorgen nemen.

Begeleiding en voorlichting over deze onderwerpen is een onderdeel van de behandeling op onze polikliniek Diabetologie.

Onderzoek & diagnose

Na een transplantatie meten wij regelmatig uw bloedsuikers. Dit gebeurt met een bloedonderzoek op de polikliniek en tijdens de ‘check-up dag’ na transplantatie met een glucose tolerantie test (GTT). Bij deze test krijgt u een glucosedrank te drinken. We meten de bloedsuiker vóór het drinken van de glucosedrank en 2 uur na het drinken. Als uw bloedsuikerwaarden te hoog zijn, krijgt u hiervoor medicijnen.
 

behandeling

We kunnen diabetes (suikerziekte) behandelen met tabletten of door insuline te spuiten.
Als we de bloedsuikerwaarden niet meer normaal kunnen krijgen met tabletten, kan het gebeuren dat u al snel moet beginnen met het spuiten van insuline. Bijvoorbeeld als uw glucosewaarden erg ontregeld raken bij een afstotingsbehandeling of direct na de transplantatie.

De verpleegkundig specialist overlegt met de transplantatiearts en internist welk medicijn het meest
geschikt is voor u. 

Meer informatie

Als u in het UMC Utrecht wordt behandeld voor diabetes, dan kunt u vragen stellen aan uw behandelaar via een e-consult op het patiëntenportaal.

Op de website van het Diabetesfonds staat ook informatie over diabetes. U kunt ook terecht op de website van de patiëntenvereniging voor mensen met diabetes: Diabetesvereniging Nederland.

polikliniek

specialisme

Contact en afspraak maken

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek diabetologie.