Terug

Huidaandoeningen en -correcties van het aangezicht

Bij huidaandoeningen zoals moedervlekken, bulten en zwellingen, littekens, (ouderdoms)wratten, een bindweefsel- of vetgezwel of cysten van talg- of zweetklieren, bekijkt de kaakchirurg de plek(ken) waar het om gaat. Hij stelt een diagnose; soms is hiervoor weefselonderzoek nodig. Kleine behandelingen die niet te lang duren, worden direct uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Voor behandelingen die uitgebreid zijn en langer duren, maakt u een vervolgafspraak om de behandeling uit te voeren.

Behandeling

Afhankelijk van de huidaandoening, zijn er verschillende mogelijkheden om deze te behandelen:

Wegbranden (coaguleren)

Het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschroeid met een elektrisch instrument (bijvoorbeeld een naald, lus of bolelectrode).

Bevriezen met stikstof (cryotherapie/cryochirurgie)

Met vloeibare stikstof bevriest de dermatoloog een klein huidgedeelte tot circa -195 graden Celsius. Hierdoor beschadigt het weefsel op de plek. De huid corrigeert zich hierna weer zelf.

Etsen

Met een etsende vloeistof wordt het huidgedeelte verwijderd.

Excisie

Het huidgedeelte wordt door de mond-, kaak,- aangezichtschirurg (MKA-chirurg), met een snede rondom weggesneden en daarna gehecht.
 

Schaafmethode (shave-excisie)

Het huidgedeelte wordt weggesneden met een mesje. De snede loopt parallel aan het huidoppervlak.

Lis-excisie

Het huidgedeelte wordt weggesneden met elektrisch mesje of lis.

Afschrapen (curettage) en dichtschroeien van vaatjes (coaguleren)

Het huidgedeelte wordt met een scherpe lepel verwijderd en de vaatjes worden dichtgeschroeid.

Dermabrasie

Er wordt voorzichtig een dun laagje van de opperhuid afgeschaafd. Dit gebeurt met een ronddraaiende borstel van staaldraad of een ronddraaiende schijf.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 577 62
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 16.30 uur