Terug

Kleine aandoeningen in de mond

Uw tandarts of kaakchirurg heeft gezegd dat er bij u een kleine operatie in de mond nodig is. De meest voorkomende kleine ingrepen in de mond zijn het verwijderen van een wortelrest, tand of (verstands)kies, een chirurgische wortelkanaalbehandeling (apexresectie) en het vrijleggen van een hoektand of andere tand of kies.

Verwijdering van verstandskiezen

De verstandskies is de laatste kies die doorbreekt (rond het 18e jaar) en is de derde grote kies in de rij. De meeste mensen hebben vier verstandskiezen. Voor de verstandskiezen is vaak te weinig ruimte in de mond. Deze kiezen breken dan niet of slechts voor de helft door.  Soms kan er sprake zijn van het ontstaan van gaatjes doordat ze lastig te poetsen zijn. In dat geval kunnen ze aanleiding geven tot klachten.

Wortelpuntbehandeling

Een wortelpuntbehandeling is nodig als er een zenuw van uw tand of kies is afgestorven en/of een wortelpunt ontstoken is geraakt. In een aantal gevallen ontwikkelt zich een ontsteking aan de wortelpunt, variërend van een kleine ontsteking tot een grote cyste. Soms neemt de ontsteking zodanig toe dat er een hevige pijn of abces ontstaat.
 

Vrijleggen van hoektand

Hoektanden zijn soms de doorbraakrichting kwijt en blijven in de kaak liggen. Het gaat meestal om de hoektanden in de bovenkaak. Deze liggen dan scheef in kaak, dicht tegen wortels van de naburige tanden. Ze zijn nog bedekt met bot en stug tandvlees. De orthodontist verwijst u dan voor het vrijleggen van de hoektanden zodat ze met een beugel behandeling op de goede plek gezet kunnen worden.
 

onderzoek & diagnose

Wij kunnen vaststellen wat de oorzaak is van uw klachten met uw medische voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Ook maken we vrijwel altijd een röntgenfoto van uw kaken.
Wij behandelen meestal tijdens de eerste afspraak. Als u een consultafspraak hebt, kunnen we u ook later behandelen.
 

Behandeling

Verwijdering van verstandskiezen

Na een plaatselijke verdoving wordt het tandvlees losgemaakt en vaak wordt een beetje bot rond de kies weggenomen. In een aantal gevallen wordt de kies in stukjes geboord of gespleten om de kies gemakkelijker te kunnen verwijderen. De wond wordt gehecht en soms wordt er ook een gaasje op de wond aangebracht. Hierop moet een half uurtje dicht gebeten worden. De hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op.

Wortelpuntbehandeling

Bij een apexresectie wordt onder lokale verdoving het tandvlees aan de kant geduwd, waarna via het bot een klein stukje van de wortelpunt kan worden verwijderd met het ontstekingsweefsel. Zo nodig wordt de wortelpunt aan de onderzijde nog afgesloten met een vulling.  De wond wordt gehecht en de hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op.

Vrijleggen van hoektand

De kaakchirurg zal onder plaatselijke verdoving de hoektand vrijleggen. Hierbij wordt het stugge tandvlees boven de hoektand losgemaakt en wordt overliggend bot verwijderd. Vaak wordt dan direct een bracket (orthodontisch slotje) op de tand geplakt met een uitstekend metalen draadje, of een plaatje met een kettinkje, waarna het wondje weer wordt gehecht. Soms wordt eerst spontane doorbraak afgewacht, waarna met behulp van een vast zittende beugel de hoektand voorzichtig naar de juiste plek wordt geleid.

 

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

088 75 577 62
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 16.30 uur