Terug

Lumbale kanaalstenose

Een lumbale kanaalstenose is een vernauwing van het lendenwervelkanaal, waardoor u pijn of gevoelloosheid in de rug en benen krijgt.

Meer over lumbale kanaalstenose

Hoe het ontstaat

De oorzaak van lumbale kanaalstenose is slijtage (artrose). Artrose is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Doordat uw wervelkolom al jarenlang belast wordt, vertoont uw kolom slijtage. Als reactie op de slijtage gaat uw wervelbot woekeren. Het wervelbot wordt het veel dikker, vooral bij uw gewrichten, waardoor uw wervelkanaal nauwer wordt. 

Gevolgen

Door slijtage (artrose), gaan de wervelbotten woekeren zodat ze het wervelkanaal vernauwen. De zenuwuiteinden in het kanaal worden daardoor afgekneld, en u krijgt pijn of juist gevoelloosheid in de rug en benen.

Verschijnselen

Bij lumbale kanaalstenose komen de volgende verschijnselen voor:

  • pijn laag in de rug
  • uitstraling van de pijn in een of beide benen
  • geen gevoel in de benen
  • krom lopen

Emotionele klachten

De aandoening zorgt ervoor dat u wat voorovergebogen gaat lopen, omdat in deze houding de klachten beter te dragen zijn. Veel mensen met deze aandoening zien er daarom steeds meer tegenop om uit te gaan voor hun dagelijkse boodschappen of sociale activiteiten, waardoor ze tenslotte maatschappelijk geïsoleerd raken. Het is verder opmerkelijk dat de meeste mensen die lijden aan een lumbale wervelkanaalstenose, prima kunnen fietsen zonder been- en rugklachten.

Onderzoek

Om te bepalen of u aan lumbale kanaalstenose lijdt, voeren we een mri-scan uit. Daarop kunnen we zien of uw wervelbot verdikt is, en uw wervelkanaal afknelt. 

Behandeling (wervelkolomchirurgie)

De neurochirurg bepaalt of hij u opereert. Slijtage van de wervelkolom is namelijk op zich geen reden om te opereren. Ook klachten beschouwen we niet als reden om te opereren zolang de ze stabiel blijven. We opereren alleen als de verschijnselen erger worden en uw functioneren beperken.

Tijdens de operatie creëert de chirurg meer ruimte voor de zenuwwortels in uw wervelkanaal. Dat heet decompressie. De operatietechniek, de risico’s en mogelijke complicaties legt de chirurg aan u uit.

Specialisme

Contact en afspraak

Hebt u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek algemene en acute neurochirurgie.