Terug

Neuspassageklachten

Neuspassageklachten zijn klachten waardoor de neus minder doorgankelijk is. Neuspassageklachten kunnen worden veroorzaakt door een ontsteking van het neusslijmvlies (rhinitis) of door een obstructie in de neus.

Meer over neuspassageklachten

Rhinitis wordt veroorzaakt door een infectie, bijvoorbeeld een verkoudheid, of een reactie op allergische of niet-allergische prikkels in de lucht. Een obstructie in de neus kan veroorzaakt worden door vergrote neusschelpen (conchahypertrofie), neuspoliepen (goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies) of een scheefstand van het neustussenschot (septumdeviatie). De verschillende ziektebeelden die neuspassageklachten kunnen veroorzaken, worden allemaal op een verschillende manier vastgesteld en behandeld.  

Hoe het ontstaat

Er zijn verschillende ziektebeelden die neuspassageklachten veroorzaken. Neuspassageklachten ontstaan dus op verschillende manieren.  Een scheefstand van het neustussenschot kan bijvoorbeeld ontstaan na een neustrauma, maar het kan ook zijn dat u hiermee bent geboren. De oorzaak voor het ontstaan van neuspoliepen (goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies) is nog onbekend. Wel zijn er enkele factoren bekend die de kans op neuspoliepen groter maken: allergische aanleg, chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies, overactief reagerend neusslijmvlies of patiënten die lijden aan astma, met name in combinatie met het niet kunnen verdragen (intolerantie) van aspirine.

Bij een allergie is er een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van uw lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Neusklachten als gevolg van irriterende (chemische) stoffen, zoals tabaksrook of verflucht, worden niet veroorzaakt door allergie. Iedereen kan in meer of mindere mate last hebben van deze stoffen.

Onderzoek

Om vast te stellen of u neuspassageklachten hebt, doen we een aantal onderzoeken. De arts kijkt eerst wat voor lichamelijke klachten u in het verleden hebt gehad en stelt u een aantal vragen. Dit heet de anamnese. De arts doet ook een lichamelijk onderzoek. Hierbij bekijkt hij de neus ook van binnen met behulp van een neusendoscoop.

Daarnaast kunt u te maken krijgen met een aantal andere onderzoeken om uw klachten beter in kaart te brengen, zoals:

Behandeling

Hoe we u van uw neuspassageklachten af kunnen helpen hangt samen met het ziektebeeld dat de klachten veroorzaakt.

Mogelijke behandelingen van neuspassageklachten:

  • neusspoelen
  • neusdruppels of neusspray
  • antihistaminica

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij vergrote neusschelpen of bij een scheefstand van het neustussenschot, is een operatie nodig: een neusschelpverkleining of een correctie van het neustussenschot.
 

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse vereniging voor Keel- Neus- en Oorheelkunde kunt u terecht voor nog meer informatie per ziektebeeld.

Contact en vragen

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde.