Terug

Ventrikel septum defect

Ventrikel septum defect

Een ventrikelseptumdefect (VSD) is een aangeboren hartziekte. In de scheidingswand tussen de twee kamers van het hart zit in dat geval een gaatje.

Meer over het vsd

Een ventrikel septum defect (VSD) is een aangeboren hartafwijking. Het wordt vaak ‘een gaatje in het hart’ genoemd, maar er zijn meer vormen van gaatjes in het hart. Het woord ventrikel is het Latijnse woord voor kamer, septum voor tussenschot en defect is een medische term voor een ontbrekend stuk of gat. Een VSD is dus een gat in het tussenschot tussen de twee hartkamers. Er zijn verschillende soorten VSD. De gaatjes zijn niet allemaal even groot en ze kunnen op verschillende plaatsen zitten.

Ook zijn er veel hartafwijkingen waarbij een VSD een onderdeel is van de hartafwijking. Hierbij heeft het hart dus meerdere afwijkingen. Op deze pagina’s bespreken we alleen het VSD.

Bij een VSD mengt het zuurstofrijke bloed (rood) zich met het zuurstofarme bloed in de rechterkamer (blauw) en stroomt mee naar de longen. Omdat er in dit bloed al zuurstof zit, heeft het geen zin dat dit bloed naar de longen gaat. Dit bloed stroomt dus zonder extra zuurstof op te nemen terug naar de linkerboezem en naar de linkerkamer. Vervolgens wordt het weer door het gat in het tussenschot geperst voor nog een ronde door de longen. Er gaat dus een hoeveelheid bloed in een kringetje van het hart naar de longen en weer naar het hart, zonder dat het lichaam de kans krijgt de zuurstof in dit bloed te gebruiken. De linkerkamer krijgt dus een extra hoeveelheid bloed te verwerken. Hierdoor kan de linkerkamer wijder worden.

Hartruis

De linkerkamer pompt bloed naar het hele lichaam. Hiervoor is veel kracht nodig. De rechterkamer pompt alleen bloed naar de longen en hoeft daarvoor veel minder kracht te gebruiken. Omdat de druk in de linkerkamer hoger is, wordt bij een VSD zuurstofrijk bloed door het gat naar de rechterkamer geperst. Het bloed dat met hoge druk door de opening wordt geperst, gaat abnormaal wervelen. U kunt het vergelijken met een rivier die door een nauwe kloof moet. Dit wervelend geluid kunnen we aan de buitenkant van het lichaam horen als een ruis.

Verschijnselen

Een deel van de klachten bij een vsd wordt veroorzaakt doordat het hart en de longen te hard moeten werken. Deze klachten kunnen zijn:

  • snelle ademhaling in rust
  • snelle hartslag
  • vermoeidheid
  • zweten
  • slecht drinken
  • minder plassen
  • vocht vasthouden

 

Of u last krijgt van het gaatje in het hart, is afhankelijk van de grootte van het gat. Vaak is het vsd kleiner dan één millimeter en heeft u geen klachten. De hartruis is wel (heel duidelijk) te horen. Is het vsd groot dan moeten het hart en de longen erg hard werken om al het bloed rond te laten stromen. Het hart en de longen moeten dan in rust al net zo hard werken als normaal bij inspanning.

onderzoek

Een VSD stellen we vast door een echo van het hart te maken. Met dit onderzoek kunnen we onder meer de bewegingen van het hart zien en afwijkingen vaststellen.
 

behandeling

Hoe we een VSD behandelen, hangt af van de grootte van het VSD en op welke plek in het tussenschot het gat zit.

Er zijn daarom twee mogelijkheden:

  • afwachten: aan een klein VSD hoeven we meestal niets te doen. Het hart hoeft dan bijna niet extra te werken.
  • opereren: als het VSD groot is en/of de klep van de aorta lekt, dan stellen we een operatie voor. We maken dan het VSD dicht met een stukje kunststof (een patch) zodat er geen bloed meer doorheen stroomt en de klep niet meer lekt.

Meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over hart- en vaatziekten. Wij raden u de volgende websites aan:

Contact en vragen

 Neem dan telefonisch contact op met het GUCH-team op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag  of stuur een e-mail naar

guch.secretariaat@umcutrecht.nl

Verpleegkundig specialist GUCH

Iedere dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur kunt u de verpleegkundig specialist bereiken 

van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

088 75 536 89

Tevens kunt u een e-mail sturen naar:  

guch.loket@umcutrecht.nl

088 75 536 88
Het team is bereikbaar
van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

...en het UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.

Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!

Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).