Terug

Prof.dr. F.W. (Folkert) Asselbergs

Cardioloog, Hoogleraar Cardiovasculaire Genetica

T: 088 755 6176

E:

BIG nr: 89055419201

Biografie

Dokter Folkert Asselbergs is sinds 2010 werkzaam in het UMC Utrecht als cardioloog. Zijn klinische specialisatie betreft de diagnostiek van erfelijke hartspierziekten (zogenaamde cardiomyopathien). Dokter Asselbergs doet samen met een klinisch geneticus polikliniek Erfelijke Hartziekten op verschillende lokaties waaronder de Bergman Clinics te Bilthoven en het Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. In 2012 heeft dokter Asselbergs een fellowship gevolgd in Londen bij Professor Perry Elliott van The Heart Hospital om zijn expertise uit te breiden op het gebied van erfelijke hartspierziekten. Hij heeft sindsdien een part-time aanstelling bij het Institute of Cardiovascular Science, University College London.

Dokter Asselbergs is in 2005 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (Titel proefschrift: “Vascular Function and Cardiovascular Disease: Risk Stratification and Early Pharmacological Intervention”) en aldaar heeft hij de opleiding tot klinisch farmacoloog succesvol afgerond.

Na zijn promotie heeft hij de opleiding tot cardioloog gevolgd in het Universitair Medisch Centrum Groningen en gedurende die periode heeft hij eveneens een postdoctoraal fellowship gevolgd aan de Harvard universiteit en Dartmouth Medical College in de Verenigde Staten waar hij zich heeft verdiept in de genetische epidemiologie en bioinformatica. Zijn wetenschappelijke interesse ligt in het ontrafelen van de genetische architectuur van hart- en vaatziekten en risicofactoren. Hiervoor zijn grote populaties van patiënten noodzakelijk die momenteel in het Utrecht Cardiovascular Cohort worden verzameld. Dokter Asselbergs zit in het dagelijks bestuur van het UCC en daarnaast is hij Chief Scientific Officer van het Durrer Center dat het opslaan van gegevens en materiaal verzorgt voor de cardiologische gemeenschap.

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

  • Multiple PI Grant National Institutes of Health “Bioinformatics Strategies for Genome-Wide Association Studies” (Grant R01LM010098).
  • Clinical fellowship from the Netherlands Organisation for Health Research and Development (ZonMw grant 90700342).
  • ESC Training grant for fellowship Cardiogenetics at department of inherited cardiovascular disease, The Heart Hospital, London.
  • Grant Interuniversity Cardiology Institute of the Netherlands entitled: “UNRAVEL: Unraveling the genetic susceptibility to idiopathic dilated cardiomyopathy”.
  • Grant “Friends of the UMC Utrecht” to acquire SPARTAN RX for bed-side genotyping.