Terug

Mevr. E. (Esther) de Haan, MANP

Verpleegkundig specialist

Wat is een verpleegkundig specialist?

Verpleegkundig Specialisten vormen een relatief nieuwe beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg. Zij zijn opgeleid op HBO-Masterniveau. Sinds 2009 werken zij als zelfstandig behandelaar, op het grensvlak van verpleegkundige en medische zorg. Voorbeelden: een verpleegkundig specialist kan zelfstandig medicijnen voorschrijven of een nacontrole verrichten bij patiënten die behandeld zijn. Een verpleegkundig specialist is bevoegd om zelfstandig medisch en verpleegkundig beleid af te spreken. Hij of zij zorgt ervoor dat alle onderdelen van de behandeling goed op elkaar aansluiten.

De inzet van verpleegkundig specialisten heeft de zorg verbeterd. De opeenvolging van onderzoeken, gesprekken en behandelingen loopt soepeler. En patiënten worden zelf actiever betrokken bij hun behandeling. Daardoor zijn ze zelf beter in staat om regie te voeren over de zorg die zij krijgen.

Het is de kwaliteit van úw leven die zo goed mogelijk moet zijn, dus als patiënt ben u zelf een onmisbare schakel in het zorgteam. De verpleegkundig specialist helpt u om die rol te spelen.

Aandachtsgebieden

  • Hart- en vaatziekten
  • Cardiovasculair risicomanagement

Biografie

Esther is geboren en getogen in Friesland. Zij heeft de opleiding HBO-verpleegkunde in Utrecht gevolgd en gewerkt op afdelingen cardiologie en hartchirurgie. Aanvullend heeft Esther de Hart- en vaat opleiding gedaan (2005) waarna ze werkzaam was op de cardiologie en hartfalenpolikliniek. In 2011 heeft Esther de opleiding tot verpleegkundig specialist afgerond (INHOLLAND) en gewerkt op verschillende plekken binnen de cardiologie. Sinds 2018 werkt zij als verpleegkundig specialist bij het hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht.