Terug

Drs. B.P.M. van Nesselrooij

Klinisch geneticus

Aandachtsgebieden

Kanker en erfelijkheid, focus op MEN-gerelateerde tumoren en paragangliomen.

Drs. Van Nesselrooij is als klinisch geneticus verbonden aan het door de minister van VWS en NFU-erkende Expertisecentrum voor zeldzame vormen van kanker. Zij is onder meer gespecialiseerd in diagnostiek en erfelijkheidsonderzoek bij MEN1, MEN2 en het Von Hippel Lindau syndroom (VHL). Drs. Van Nesselrooij biedt zowel zorg en begeleiding aan volwassenen als kinderen (en hun ouders).

Het MEN1-syndroom is een zeldzame erfelijke ziekte. MEN1 staat voor multipele endocriene neoplasiesyndroom type 1. Bij dit syndroom ontstaan tumoren in meerdere hormoonproducerende organen, met name in de bijschildklieren, hypofyse en alvleesklier. Deze tumoren zijn meestal goedaardig. 

Ook het
MEN2-syndroom is een zeldzame erfelijke ziekte. Hierbij ontstaan gezwellen in meerdere hormoonproducerende organen, met name is er een sterk verhoogde kans op schildklierkanker, ook op jonge leeftijd, en daarnaast op meestal goedaardige gezwellen in bijnieren en bijschildklieren.

Het syndroom van Von Hippel-Lindau (VHL) is een erfelijke aandoening waardoor tumoren ontstaan, met name in de kleine hersenen, het ruggenmerg, de ogen, de bijnieren en/of de oren. De meeste tumoren bij VHL zijn goedaardig, maar in de nieren kunnen de tumoren kwaadaardig worden. Ook is er kans op cystes in de nieren, de alvleesklier en de bijballen.

Afdelingen/poliklinieken

> Afdeling Genetica, ook werkzaam op de buitenpolikliniek van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn (spreekuur familiaire tumoren).

> Expertisecentrum voor zeldzame vormen van kanker (Cancer Center)

Drs. Van Nesselrooij is secretaris van de Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN), de beroepsvereniging van klinisch genetici.