Terug

Dr. H.S. (Henk) Schipper

fellow kindercardiologie

Aandachtsgebieden

 • Cardiovasculaire gezondheid van kinderen
 • Cardiovasculaire immunologie en inflammatie
 • Vroege hart- en vaatziekten bij (chronisch) zieke kinderen

Biografie

Dr. Schipper is opgeleid tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, en werkt als Fellow Kindercardiologie in het WKZ in Utrecht sinds oktober 2017.
 
Naast de samenwerking met patiënten en ouders heeft Dr. Schipper passie voor onderzoek naar vroege hart- en vaatziekten, cardiovasculaire inflammatie, en cardiovasculaire gezondheid. Hij onderbreekt zijn Fellowship Kindercardiologie van 2018 tot 2020 om onderzoek te doen naar vroege hart- en vaatziekten aan de Universiteit van Oxford (UK), en hervat zijn klinische werk als Fellow Kindercardiologie in september 2020. 

Motivatie

Dr. Schipper heeft de ambitie om de gezondheid van hart en bloedvaten van kinderen met een hartaandoening en/of chronische ziekte te verbeteren door middel van optimale zorg in het kinderhartcentrum van het WKZ in Utrecht, en wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van vroege hart- en vaatziekten. 

Wetenschappelijk onderzoek

Cardiovascular Disease in Children with Chronic Disease Study (CDC-studie)

De CDC-studie vindt plaats in het WKZ in Utrecht, en richt zich op nieuwe manieren om vroege hart- en vaatziekten bij chronisch ziekte kinderen te kunnen vaststellen, zodat kinderen die het meeste risico lopen op tijd kunnen worden behandeld.

Unravelling the role of invariant Natural Killer T-cells in atherogenesis 

Deze studie vindt plaats in samenwerking met het de Universiteit van Oxford in Groot Brittannië  (Prof. Claudia Monaco en Prof. Vincenzo Cerundolo), en in samenwerking met de onderzoeksgroep Experimentele Cardiologie in het UMC Utrecht (Prof. Gerard Pasterkamp). We proberen de rol van invariant Natural Killer T-cellen bij het ontstaan van vroege hart- en vaatziekten te ontrafelen, om de ontwikkeling van vroege hart- en vaatziekten in de toekomst beter te kunnen tegengaan. 

Publicaties

De publicaties van Dr. Schipper zijn te vinden op PubMed.

Samenwerking patiëntenorganisaties

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

 • 2015  
  Wilhelmina Children’s Hospital Utrecht Research Fund, The Netherlands
  Immunopharmacology Research Fund Utrecht University, The Netherlands
  Nutricia Research Fund, The Netherlands
 • 2014  
  Fellowship Clinical Research Talent UMC Utrecht, The Netherlands
 • 2013
  Excellent PhD Thesis award, Girard de Mielet van Coehoorn Foundation