English translation for this page is not available

Vorige

A. van Wijk

Congenitaal cardio-thoracaal chirurg

Aandachtsgebieden

  • Hartchirurgie bij kinderen
  • Longchirurgie bij kinderen
  • GUCH-chirurgie (Grown-Ups with Congenital Heartdisease)
     

Afdelingen / poliklinieken

Wetenschappelijk onderzoek

Samen met professor Schoof  werk ik aan onderzoek naar de Ross-operatie en met professor Haas aan onderzoek naar patiënten die een operatie hebben ondergaan vanwege een hypoplastisch linker hartsyndroom. Naast de analyse van de resultaten van deze operaties ben ik gestart met onderzoek naar het herstelvermogen van het hart van kinderen, en de plasticiteit die het hart heeft als het op jonge leeftijd wordt gecorrigeerd. Hierbij werk ik samen met het Hubrecht laboratorium in Utrecht en het laboratorium van professor Christoffels in het AMC in Amsterdam. 

Publicaties

Publicaties van Dr. A van Wijk kunt u bekijken op PubMed.

Biografie

Mijn naam is Bram van Wijk. Ik ben getrouwd en heb 4 kinderen. Ik ben geboren in Hardenberg en ben opgegroeid op de Veluwe in Lunteren. Ik heb op de middelbare school gezeten in Ede. Direct na de middelbare school ben ik in 2000 met geneeskunde gestart aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn geneeskundestudie is mijn interesse voor het hart en aangeboren hartafwijkingen ontstaan. Vanuit die interesse ben ik  tijdens mijn studie onderzoek gaan doen naar de embryonale ontwikkeling van het hart, in het laboratorium van prof Moorman. In 2010 promoveerde ik op mijn proefschrift over de embryonale ontwikkeling van het hart. 

Na mijn promotie ben ik begonnen met de opleiding tot cardio-thoracaal chirurg in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ik heb bij de volwassen hartchirurgie gewerkt in het AMC en de Isala klinieken in Zwolle. Mijn interesse in de aangeboren hartafwijkingen heb ik nooit verloren en ben daarom heel blij dat ik per 1 oktober 2016 in het UMCU/WKZ  werk en ik mij verder kan  specialiseren in de kinderhart-longchirurgie en de hartchirurgie bij volwassenen met aangeboren hartafwijkingen. 

Motivatie

Vanaf het moment dat ik voor het eerst een hartoperatie zag wist ik dat ik dat werk wilde gaan doen. De combinatie van technisch zeer uitdagend werk waarbij je zo betrokken bent op iemands leven maakt dit werk zeer bijzonder. Heel in het bijzonder als het een kind betreft. Het is een enorm vertrouwen wat je gegeven wordt, dat realiseer ik mij elke keer. Ik ben zeer dankbaar dat ik dit werk mag doen.

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

  • Young Investigator Award, Weinstein Meeting for cardiovascular development. San Francisco, USA, May 2009
  • Young Investigator Award. Ascona, Swiss, April 2009
  • Award for best oral presentation and poster, International course on the molecular mechanisms of regeneration. Spetses, Greece, September 2007
  • Honours testimonium of the Academic Medical Center, Amsterdam, November 2004