Terug

Mervyn Vergouwen ontvangt Dekkerbeurs voor onderzoek naar levensgevaarlijke hersenbloedingen

Neuroloog Mervyn Vergouwen ontving een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Dit is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs van bijna 640 duizend euro kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. 

Mervyn Vergouwen doet onderzoek naar levensgevaarlijke hersenbloedingen, die kunnen ontstaan uit een uitstulping (aneurysma) op een slagader in het hoofd. Het is niet goed te voorspellen wanneer zo’n aneurysma barst en een bloeding veroorzaakt.

Hersenbloedingen voorkomen en behandelen
Vergouwen gaat onderzoeken of deze voorspelling beter kan, door ontstekingen in de bloedvatwand van zo’n aneurysma af te beelden met een nieuwe MRI-techniek. Ook onderzoekt hij of ontstekingsremming (aspirine) en bloeddrukverlaging kan voorkomen dat zo’n aneurysma groeit of barst. Ten slotte onderzoekt hij of ontstekingsremming na een bloeding tussen de hersenen en de schedel, de hersenschade kan beperken.

Clinical Established Investigator
Vergouwen wordt benoemd tot Clinical Established Investigator 2018. In dat jaar zijn er twee kandidaten voorgedragen voor de beurs Clinical Established Investigator, maar was er slechts financiële ruimte voor één beurs, De Hartstichting heeft vervolgens externe financiering gezocht en gevonden voor de tweede beurs, de beurs voor Vergouwen.

Bekijk hier een film van een subarachnoidale bloeding uit een gebarsten aneurysma.