| Hart en vaten

Bio hartklep uitkomst voor jongere patient

Bio hartklep uitkomst voor jongere patient

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux: cardiothoracaal chirurg Willem Suyker heeft een speciale biologische hartklep geplaatst die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is. “Deze klep is veelbelovend voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.”

Bijzonder aan deze klep is een nieuw ontwikkelde weefselbehandeling, waardoor hij naar verwachting langer zijn goede functie kan behouden. Willem: “En het scheelt operaties. Deze klep heeft namelijk een uitzetbaar randje waardoor artsen er via de lies makkelijker een tweede klep in kunnen zetten. Mocht dat ooit nodig zijn. Kortom een forse gezondheidswinst op meerdere fronten.”

Minder operaties

Operaties hebben een grote impact op het leven van een patiënt. Met deze nieuwe klep wordt de kans op vervolgoperaties verminderd. Willem heeft de nieuwste klep geplaatst bij de 26-jarige Kiki Bleeker. Zij past precies in de doelgroep: door de ingreep kan zij haar leven oppakken en leven zoals elke gezonde jonge vrouw.  Bleeker is professioneel paardrijdster en heeft ambities om binnen het Nederlandse team dressuur te rijden. Dat doel komt nu weer binnen handbereik.

Lees hier het hele verhaal van Kiki.

Zwangerschap mogelijk

Daarnaast hoeft met deze klep ook geen antistollingsmedicatie te worden geslikt doordat hij biologisch is. Voor jonge patiënten als Kiki is dat geweldig nieuws omdat een eventuele zwangerschap zo mogelijk blijft. 

Minder kalkafzetting

De drie hartklepblaadjes in deze nieuwe biologische hartklep zijn gemaakt van weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Daardoor ontstaat er minder snel kalkafzetting op de blaadjes. 

Video: Animatie biologische hartklep 

{^youtubevideo|(width)425|(height)264|(rel)False|(autoplay)False|(fs)True|(url)https://www.youtube.com/watch?v=19ms5Dg5Wek^}

(bron: Edwards Lifesciences) 

Verder lezen?

Lees meer over hartkleplijden op umcutrecht.nl

Reacties

Jan Smulders,

Goedendag, In juni 2018 las ik voor het eerst het artikel van Sophie Broersen van 09/08/2017 over de nieuwe biologische aortaklep Inspiris Resilia van Edwards Life Sciences met een ander preservatieprocedé dat minder risico op verkalking zou moeten hebben en die voor het eerst bij de 26-jarige Kiki Bleeker in 2017 is geïmplanteerd door thoraxchirurg prof. dr. Willem Suyker. Nu ik als vitaal oudere van bijna 74 met een nu veel te veel lekkende aortaklep al bijna 6 jaar heb moeten wachten om die vervangen te krijgen en al in 2015 was voorgedragen voor een mechanische aortaklep, ben ik nu vervanging dan toch eindelijk staat te gebeuren erg benieuwd naar de verdere ervaringen bij het CTC UMCU met deze nieuwe biologische aortaklep van Edwards, als mogelijk verantwoorde keuze ipv. een mechanische aortaklep om daarmee weer mijn oude vitaliteit grotendeels te kunnen gaan herwinnen.

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.