| Kanker

De impact van erfelijke vorm van eierstokkanker

De impact van erfelijke vorm van eierstokkanker

Ieder jaar krijgen ongeveer 1400 vrouwen te horen dat zij eierstokkanker hebben. Bij 10 tot 15% van deze vrouwen is er sprake van een erfelijke vorm van eierstokkanker. De impact hiervan is groot. Niet alleen op het leven van de patiënt zelf, maar ook op het leven van de familie en nieuwe generaties in die familie. Met DNA-onderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van een erfelijke vorm van eierstokkanker en vroegtijdig actie ondernemen. Op deze pagina lees je meer over erfelijke vorm van eierstokkanker en de impact hiervan.

Nicolette deelt haar verhaal

“Ik ben door het oog van de naald gekropen.”

Nicolettes moeder had eierstokkanker, waarna Nicolette de oproep kreeg voor DNA-onderzoek. Ze bleek erfelijke aanleg te hebben voor eierstokkanker en liet daarom preventief haar eierstokken verwijderen. Nicolette vertelt erover in de video.

Wat is een erfelijke vorm van eierstokkanker?

Onze specialisten leggen het je kort uit.

Gynaecologisch oncoloog Ronald Zweemer: Wat is een erfelijke vorm van eierstokkanker?

 

Klinisch geneticus Margreet Ausems: Wat doet het UMC Utrecht op het gebied van erfelijke vorm van eierstokkanker?

 

Arts-onderzoeker Chris de Witte: Wat brengt de toekomst op gebied van erfelijke vorm van eierstokkanker?

Mede dankzij het Gieskes Strijbis Fonds en Vrienden UMC Utrecht & WKZ hebben we al grote stappen gezet op weg naar een betere behandeling van eierstokkanker . Maar we zijn er nog niet. Wilt u meer weten over het onderzoek of het onderzoek steunen? Bekijk hier dan onze pagina over het onderzoek.

DNA-onderzoek

Klinisch geneticus Margreet Ausems vertelt in een interview over het belang van DNA-onderzoek bij vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad) en doet een oproep aan huisartsen. Lees hier het interview met Margreet.

Wil je meer informatie over DNA-onderzoek bij eierstokkanker? Bekijk dan onze pagina over erfelijkheids- en DNA-onderzoek

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.