| Hersenen

De man is geen autist

De man is geen autist

“De overeenkomsten tussen de hersenen van vrouwen en mannen zijn veel groter dan de verschillen”, vertelt hoogleraar ontwikkelingsstoornissen Sarah Durston. Grote verschillen bij mannen en vrouwen waren er slechts voor een aantal zeldzame hersentypes. Voor verreweg de meeste hersentypes zijn er dus geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen. 

In een nieuwe studie laat gedragswetenschapper Daphna Joel van de Universiteit van Tel Aviv zien dat mannelijke hersentypes, gedefinieerd op basis van hersenstructuur met MRI, ook vaak bij vrouwen voorkomen en andersom.

‘Autistisch brein is extreem mannelijk’

De theorie dat autisme voortkomt uit een ‘extreem mannelijk brein’ werd een aantal jaren geleden ontwikkeld door de Britse autisme-expert Simon Baron-Cohen. Het autistische brein zou volgens Baron-Cohen een extreem mannelijk brein zijn, met betere analytische- en minder goede communicatieve vaardigheden en met een gemiddeld groter volume. Deze theorie ligt nu onder vuur omdat het geloof in de opdeling tussen mannen- en vrouwenbreinen afnemend is, vertelt Sarah Durston werkzaam bij het UMC Utrecht Hersencentrum.

Lees het hele artikel ‘Extreem mannelijk brein als oorzaak van autisme is onzin, want een typisch mannelijk brein bestaat niet’ op Volkskrant.nl

Meer informatie over autisme op umcutrecht.nl

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.