Moeder & Kind

Digitale coronacheck voor zwangere vrouwen

Vanaf vandaag kunnen zwangere en pas bevallen vrouwen digitaal een diagnose krijgen over eventuele besmetting met het coronavirus (COVID-19). Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) introduceert de Corona Zwangerschapscheck voor patiënten van het WKZ geboortecentrum.

De Corona Zwangerschapscheck is een app voor zwangere of pas bevallen vrouwen die zich zorgen maken of klachten hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt. In deze app vullen gebruikers dagelijks hun gezondheidsgegevens in, zoals hoesten, kortademigheid of koorts. “We merken dat veel zwangeren en kraamvrouwen bezorgd zijn over de gevolgen van corona voor hun zwangerschap of hun pasgeborene”, vertelt gynaecoloog-perinatoloog en initiatiefnemer Mireille Bekker. “Ook vragen zij zich af of de klachten die zij hebben normaal zijn voor hun zwangerschap, of passen bij corona. Door middel van deze app kunnen zij heel gemakkelijk een check doen.” Na het invullen van deze gegevens ontvangt de gebruikster een advies van een medisch team van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Medische ondersteuning

Het WKZ geboortecentrum verzorgt de medische ondersteuning, begeleiding en de uitrol van de app. Een medisch team bekijkt dagelijks de ingevulde gegevens.  Dit team werkt onder leiding van gynaecologen en verloskundigen van het WKZ geboortecentrum. Samen kijken zij naar de gegevens en geven ze een advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus. Patiënten ontvangen daarover een bericht in de app. Mochten de klachten daar aanleiding toe geven, dan wordt de patiënt door het medisch team gebeld om meer vragen te beantwoorden over haar gezondheid. “Zo hebben wij nauw en digitaal contact met al onze zwangeren in het WKZ geboortecentrum”, licht Mireille toe. De app is vooralsnog alleen te gebruiken door patiënten van het WKZ geboortecentrum, aanmelden kan hier

Digital health 

De Corona Zwangerschapscheck is gemaakt door het bedrijf Luscii, en is de doorontwikkelde versie van de eerder gelanceerde De Corona Check. Ook werkte het WKZ en Mireille Bekker al samen met Luscii in de ontwikkeling van Safe@Home; een app waarmee vrouwen met zwangerschapshypertensie op afstand begeleiding ontvangen.

Binnen het UMC Utrecht is Digital health een belangrijk thema, omdat het helpt bij het onderbrengen van de juiste zorg op de juiste plek. De Corona Zwangerschapscheck is daar een mooi voorbeeld van. 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reacties

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.