| Kindzorg

Geboortezorg in de regio Utrecht

In ziekenhuizen is er een toenemende personeelskrapte. Ook in de keten van kraamzorg, verloskundigen en ambulancediensten is er een toename van werkdruk en een tekort aan personeel.

Zwangeren en hun gezinnen merken dat helaas ook in de zorg die aan hen geleverd kan worden. Een bevalling kan niet altijd plaatsvinden in het ziekenhuis naar keuze en er wordt ook uitgeweken naar ziekenhuizen buiten de regio Utrecht. Op dit moment zijn er per maand ongeveer 100 zwangeren in de regio die bevallen in ziekenhuizen buiten de regio Utrecht. De medewerkers zetten zich dagelijks maximaal in om de zorg te leveren die vrouwen en hun gezin nodig hebben bij de bevalling. 

Intensieve samenwerking Utrecht

Sinds de zomer 2018 wordt er in regio Utrecht intensief samengewerkt door eerstelijns verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen in ziekenhuizen, kraamzorg, ambulancedienst en bestuurders. Samen wordt gewerkt aan een aantal oplossingen. Zo kunnen zorgverleners in het Acuut Zorgportaal zien waar zwangeren terecht kunnen die gaan bevallen. Indien een bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden, ondersteunt de meldkamer van de RAVU de verloskundige om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te kunnen. De meldkamer houdt real-time bij in welk ziekenhuis er capaciteit beschikbaar is. 

De samenwerkende organisaties zorgen ervoor dat bevallende vrouwen altijd ergens terecht kunnen. De personele krapte is helaas niet ineens opgelost; we verwachten dan ook dat deze situatie nog komende maanden zal aanhouden. 

Regionale aanpak geboortezorg

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.