| Meer zorg

Intimiteit in de laatste levensfase

Intimiteit in de laatste levensfase

“Om samen te zijn tot het laatst, nog een keer samen een ontbijtje, samen wakker worden. Dat ons dat gegund wordt, dat is zo fantastisch.” Zo reageerde een patiënt afgelopen week op de aangeschafte koppelbedden. Met zo’n bed kunnen patiënt en partner ook in het ziekenhuis lekker bij elkaar kruipen.

Bijna iedereen herkent het wel van hotels of vakantiehuisjes: twee tegen elkaar aangeschoven eenpersoonsbedden als je eigenlijk in een tweepersoonsbed wilde. Dat is behelpen, de goot en de harde bedranden zijn bepaald niet comfortabel. Als zoiets gebeurt tijdens je vakantie lach je er achteraf om. Maar als het gaat om het afscheid van je partner, dan is zo’n obstakel veel groter. Te groot, vinden patiënten en zorgverleners van het UMC Utrecht.

Daarom heeft het UMC Utrecht nu koppelbedden. Met een speciale constructie is eenvoudig van twee losse bedden een comfortabel tweepersoonsbed te maken. Verpleegkundige Marian Scheepers van de verpleegafdeling Medische Oncologie las over het bestaan van koppelbedden, en wist: die moeten we gewoon hebben. Ze bracht het balletje aan het rollen.

Ginette Hesselmann van het Consultatieteam Ondersteunende en Palliatieve zorg: “Fijn om dit te kunnen toevoegen aan onze zorg. In de allerlaatste levensfase is goed afscheid nemen zo ontzettend belangrijk, voor de patiënt en voor de mensen die achterblijven. Intimiteit is voor veel mensen essentieel daarbij. Dan hoort het dus ook bij goede zorg dat we daar op een comfortabele manier ruimte aan geven. ”

Met steun van stichting Roparun zijn de koppelbedden beschikbaar in alle afdelingen van het ziekenhuis.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.