Kanker

Krijg je borstkanker door dragen van beugelbh's?

In de rubriek Feit of Fabel onderzoeken we steeds een aanname uit het dagelijks leven op het gebied van zorg of gezondheid. Deze keer: van beugels in je bh krijg je borstkanker.

Borstkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Op diverse websites wordt beweerd dat er een verband is tussen het dragen een beugel-bh en borstkanker. Door het dragen van een beugel-bh worden de lymfevaten in je oksels door de beugel mogelijk afgesloten. Hierdoor kan het schone lymfevocht minder goed het borstgebied in en kan het lymfevocht met afval, minder goed het borstgebied uit. Er wordt dan gesteld dat er misschien afval in de borst achter kan blijven waardoor er een ophoping van cellen ontstaat, die dan vervolgens zou kunnen leiden tot borstkanker.

Op weer andere sites wordt beweerd dat de beugels in je bh fungeren als antenne voor hoog-frequente straling van mobiele telefoons, draadloze netwerken (computer), radio, televisie etc. Die straling verstoort de energiestroom en belast de lymfeklieren in het borstweefsel waardoor cellen beschadigd raken.

Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden. Na een borstoperatie (borstamputatie of borstbesparende operatie) worden beugel-bh’s weleens afgeraden, omdat ze de afvoer van de lymfe kunnen belemmeren, maar beugel-bh’s zijn geen risicofactor voor borstkanker.

De stelling van beugels in je bh krijg je borstkanker is dus...

Lees meer over risicofactoren op: www.borstkanker.nl

Reacties

Margreet,

Ik ben blij om te lezen dat dit een fabeltje is.Nadat ik 32 jaar geleden een borstsparende operatie heb gehad,heb ik nu weer in dezelfde borst kanker gekregen en een mastectomie gehad.Mijn hele leven beugelbh's gedragen,dus daar lag het tenminste niet aan.

Reageer

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.