Meningokokken B-inenting in vaccinatieprogramma

Meningokokken B-inenting in vaccinatieprogramma

Sinds dit jaar worden kinderen uitgebreider ingeënt tegen de meningokokkenbacterie. Inmiddels maken vaccins tegen vier verschillende varianten (A, C, W en Y) deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen hun kinderen dus gratis tegen deze varianten van de bacterie inenten. Maar er is nog altijd één variant waar nog niet tegen wordt gevaccineerd: meningokokken B.

Meningokokken B kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Patricia Bruijning-Verhagen

, kinderarts en epidemioloog in het UMC Utrecht legde aan Nieuwsuur uit hoe deze meningokokkenbacterie tot ernstige ziekte en zelfs de dood kan leiden: “Meningokokken B is een bacterie die in de neus- en keelholte ‘woont’. Deze bacterie kan bij mensen naar binnen dringen. Je ziet dan vooral meningitis, dus een

hersenvliesontsteking

. Maar ook een bloedvergiftiging kan daarbij voorkomen.” Ze vertelt dat de bacterie ontzettend snel tot blijvende schade kan leiden. “Je hebt als arts het gevoel dat je machteloos staat. Je zit er voor je gevoel bovenop en toch blijft de bacterie de overhand hebben.”

De

Gezondheidsraad

komt deze maand met een advies of ook een vaccin tegen de B-variant onderdeel moet worden van het

Rijksvaccinatieprogramma

. De Gezondheidsraad is een belangrijk adviesorgaan voor de regering. Hun advies wordt op 19 december verwacht. Daarna maakt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de beslissing of het vaccin daadwerkelijk wordt opgenomen.

Lees het volledige artikel

op de website van Nieuwsuur

Meer weten over vaccinaties? Bekijk ons webinar. 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.