| Hersenen

Met je hersenen een apparaat bedienen

Neurowetenschapper Mariska van Steensel van het UMC Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om apparaten met je gedachten aan te sturen. Het klinkt als sciencefiction, maar hersenchips maken steeds meer mogelijk. Zo waren mensen met een verlamming in staat om met behulp van een hersenimplantaat een tablet te besturen met hun gedachten. Deze resultaten van Amerikaanse onderzoekers verschenen onder andere in de Volkskrant.

Mariska beschrijft de resultaten in de Volkskrant als een belangrijke stap. "We zien dat we steeds beter in staat zijn om met hersensignalen apparaten te bedienen. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met het zogenaamde locked-in syndroom (LIS). Verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ALS, kunnen leiden tot een LIS waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt."

De onderzoeksgroep van Nick Ramsey, waar Van Steensel deel van uitmaakt, ontving deze zomer een subsidie van ruim 2,5 miljoen dollar voor dit type onderzoek, waarbij ze zich richten op het verbeteren van de Utrecht NeuroProthese, een volledig implanteerbare en onzichtbare ‘Brain-Computer Interface’. De onderzoekers hopen te bereiken dat patiënten met het locked-in syndroom zelfstandig en snel een computer kunnen aansturen met hun gedachten en op die manier kunnen communiceren met hun familie en verzorgers. Er kunnen nog mensen met het locked-in syndroom deelnemen aan dit onderzoek.

Lees het hele artikel ‘Muziek spelen met je gedachten: het kan nu dankzij deze hersenchip’ op Volkskrant.nl.

Meer weten over het hersencentrum van het UMC Utrecht? Klik hier.

Reacties

Peter Oosterwijk,

voor mevr. van Steensel Mevrouw van Steensel. Ik woon naast een computerspecialist in Virtuele Reality. Ik heb geen contact met de man, maar ik ervaar iets bizars. Ik hoor mezelf denken en de modulatie hoor ik uit zijn huis komen. Sterker nog, ik hoor hem tegen me praten, maar dan in mijn hoofd, of iets als een laagfrequente modulatie ( die je niet hoort maar wel kunt meten ). Ik ben niet psychotisch, maar krijg rationele antwoorden terug op mijn gedachten. Ook merk ik dat er iets als een draaggolf uit zijn huis komt en deze heb ik wel vastgelegd. Het klinkt allemaal enorm bizar, maar het is voor mij een realiteit en niet van psychotische aard. Peter Oosterwijk 0657113291

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.