Kanker

Nieuwe methode rekt leven prostaatkanker patiënt

Een nieuwe behandeling maakt het mogelijk om uitbehandelde patiënten met prostaatkanker een langer leven met goede kwaliteit te bieden. De nieuwe behandeling schakelt tumoren uit door middel van inwendige bestraling. Het UMC Utrecht biedt als eerste ziekenhuis in Nederland deze behandeling aan.

Jaarlijks krijgen in Nederland 10.000 tot 12.000 mannen

, ongeveer 5.000 van hen ondergaan een operatie of bestraling. Aan deze bij mannen meest voorkomende vorm van kanker sterven bijna 3.000 mensen.

De behandeling 

Tijdens de behandeling wordt de patiënt zeer lokaal met het geneesmiddel

bestraald. De nucleaire deeltjes hechten zich specifiek aan de kankercellen. De inwendige straling remt de groei van die kankercellen of vernietigt ze zelfs, waarbij gezond weefsel minimaal wordt aangetast. Deze innovatieve behandeling heeft als doel het leven van patiënten met prostaatkanker te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De behandeling op maat voor patiënten met uitbehandelde prostaatkanker kent een aantal voorwaarden. Een patiënt moet fit genoeg zijn om een inwendige bestraling te ondergaan. Patiënten moesten tot nu toe naar Duitsland voor deze behandeling. 

Vervolgonderzoek

In december 2016 is het UMC Utrecht gestart met de nieuwe behandeling van uitbehandelde prostaatkankerpatiënten. Inmiddels zijn er 80 patiënten met succes behandeld. De volgende stap is een optimalisatie van de nieuwe behandeling. Door de radioactieve stof intra-arterieel, dus in de slagader, toe te dienen in plaats van intraveneus, in de ader, is de verwachting dat de tumoren preciezer behandeld kunnen worden. Deze behandeling zal in studieverband worden aangeboden aan patiënten met prostaatkanker in een eerdere fase van hun behandeling dan nu het geval is. Voor dit onderzoek is veel geld nodig. Vrienden UMC Utrecht werft geld om dit onderzoek mogelijk te maken. Helpt u mee? 

Ga naar

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reacties

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.