| Kanker

Onderzoek naar terugkerende eierstokkanker

Onderzoek naar terugkerende eierstokkanker

Jaarlijks krijgen zo’n 1250 vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker. De meeste patiënten reageren in eerste instantie goed op de behandelingen. Maar de ziekte komt vaak terug en dan kunnen patiënten niet meer genezen. Slechts 40 procent van hen is na vijf jaar nog in leven. 

Onderzoek is hard nodig om meer succesvolle behandelingen te vinden. Steeds duidelijker wordt dat tumoren bij iedereen anders zijn. Dat verklaart ook waarom een behandeling vaak bij de een wel werkt en bij de ander niet. Sinds kort is het mogelijk in het Hubrecht Instituut – dat samenwerkt met het UMC Utrecht – een tumor op kweek te zetten en ook in kweek te houden. Dan zit er een stukje tumor met precies dezelfde genetische eigenschappen als die van een patiënt in een schaaltje in het lab. Hierop kan je vervolgens verschillende medicijnen – of combinaties daarvan – testen om te zien of die effect hebben op die specifieke tumor. Bij darm-, long- en alvleeskliertumoren werkt dat al succesvol.

Nieuwe medicijnen

Het UMC Utrecht wil deze methode nu gaan gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor eierstokkanker. Omdat die er voor terugkerende kanker niet zijn.

Hoogleraar Els Witteveen

legt uit: “We willen zoveel mogelijk soorten eierstoktumoren op kweek zetten. Zo hopen we te ontdekken waarom de behandelingen die in eerste instantie meestal wel effect hebben, bij terugkerende kanker niks doen. Als die redenen duidelijk zijn, is het misschien mogelijk de medicatie zo aan te passen, dat die ook werkt bij de terugkerende kanker. Bovendien kunnen er ook andere medicijnen – of combinaties daarvan – getest worden op hun effect.”  

Dit onderzoek ontving onlangs een mooie schenking via

Vrienden UMC Utrecht

.

Verder lezen?

Lees meer over eierstokkanker op umcutrecht.nl

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.