Meer zorg

Online thuis je ogen meten

Met je hand voor je ene oog, de letters op het grote vel papier aan de muur proberen te lezen, terwijl de dokter steeds kleinere letters aanwijst. Iedereen herinnert zich de oogmetingen bij de huisarts of schoolarts. Nu is er een website waarmee je zelf thuis je ogen kunt meten. Oogarts Robert Wisse werkte er aan mee. Hij zet zich nu in om ook patiënten met oogaandoeningen van deze nieuwe technologie te laten profiteren.

werkt ruim vijf jaar in het UMC Utrecht als oogarts en is gespecialiseerd in

en complexe

. Vanuit zijn interesse in technische innovaties raakte hij betrokken bij een bedrijf dat een

ontwikkelde. “Hiermee kan je thuis, op een paar meter afstand van je pc, meten of je een bril nodig hebt. Tegen betaling krijg je ook de meetgegevens toegestuurd, waardoor je weet welke sterkte je bril moet hebben. Wij onderzoeken of deze test betrouwbaar is, of de metingen kloppen. Nu wil ik een stap verder gaan en kijken hoe we zo’n test voor onze patiënten kunnen inzetten. 

Efficiënter

Als voorbeeld noemt hij patiënten die een staaroperatie hebben gehad. Dat zijn er in Nederland zo’n 200.000 per jaar. “Zij komen allemaal na hun operatie naar het ziekenhuis voor een oogmeting, om te checken of de operatie het gewenste effect heeft. Als we één van die metingen kunnen vervangen door een digitale oogtest thuis, heeft dat veel voordelen. In de eerste plaats voor patiënten zelf die minder vaak naar het ziekenhuis gaan én  voor hun mantelzorgers die minder tijd hoeven vrij te maken voor een ritje naar het ziekenhuis. Daarnaast leidt het ook tot efficiëntere zorg en het doelmatig inzetten van de beschikbare middelen.

Ureka Mega Challenge

Met dit idee is Robert één van de genomineerden van de

van het UMC Utrecht. Dit is een wedstrijd in het UMC Utrecht, waarmee innovatieve ideeën een stap verder komen zodat ze gemakkelijker ingevoerd kunnen worden. 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reacties

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.