| Hart en vaten

Ons onderzoek is urgent

Ons onderzoek is urgent

Hoog tijd voor meer onderzoek naar hartfalen bij vrouwen. Cardiovasculair onderzoeker Hester den Ruijter voegt met haar HELPFul-onderzoek de daad bij het woord. “Hierin richt ik me bijvoorbeeld op de vraag waarom bij vrouwen eerder een verstijving van de hartspier ontstaat dan bij mannen.”
“Hartfalen door een stijve hartspier is een zeer ernstige ziekte,” vertelt Hester. “Mensen kunnen niet of nauwelijks meer traplopen, fietsen en zijn heel snel benauwd. Deze vorm van hartfalen, die we aanduiden als diastolisch hartfalen, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.” 

Groeiend probleem

Diastolisch hartfalen is een groeiend probleem onder de Nederlandse bevolking die steeds ouder wordt en eist jaarlijks vele slachtoffers, vooral onder vrouwen. Hester: “Op cel niveau snappen we nog helemaal niet wat er aan de hand is. Er komt steeds meer aandacht voor preventie: het voorkomen dat de hartspier stijf wordt.”

Ziekte eerder opsporen

Hester wil via de HELPFul-studie achterhalen wie een verhoogd risico loopt op een stijve hartspier. “Om de diagnose in de toekomst sneller en makkelijker te kunnen stellen, willen we een bloedtest ontwikkelen waarmee we de ziekte in een vroeger stadium op kunnen sporen en eerder kunnen behandelen. Inmiddels hebben we een grondig literatuuronderzoek achter de rug waaruit blijkt dat in geen enkele bestaande studie naar de voorstadia van hartfalen er een onderscheid is gemaakt tussen vrouwen en mannen. Verder analyseren we de gegevens van patiënten die door hun huisarts zijn verwezen naar een cardiologiecentrum. We bekijken echobeelden, we houden bij wie in het ziekenhuis wordt opgenomen voor hartziekten, en wie komt te overlijden. Wanneer we de risico’s, de ontwikkelingspaden richting uiteindelijk hartfalen van vrouwen én mannen inzichtelijk hebben, biedt dit een goede basis voor de ontwikkeling van een bloedtest en verder onderzoek naar de behandeling van hartfalen door een stijve hartspier .”

Urgentie

Natuurlijk ben ik als onderzoeker nieuwsgierig”, besluit Hester, “en wil ik weten hoe dit precies in elkaar steekt. Maar ons onderzoek is ook urgent. Deze vorm van hartfalen heeft een hele slechte prognose. Er zijn geen goede medicijnen. Minder dan de helft van de patiënten is na vijf jaar nog in leven. Mooi als we straks voor deze patiënten echt het verschil kunnen maken.”

Video: Waarom is de HELPFul studie belangrijk?

Verder lezen?

Lees meer over hartfalen op umcutrecht.nl 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.