Overlijden meningokokken niet nodig

Overlijden meningokokken niet nodig

Het RIVM gaat vanaf 17 september jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004 uitnodigen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan “Deel dit niet met je vrienden” worden de jongeren gewezen op het belang van de vaccinatie.

Kinderarts Indra Morsing van het Wilhelmina Kinderziekenhuis legt in de voorlichtingscampagne uit waarom vaccineren zo belangrijk is. Morsing: “Kinderen kunnen in zeer korte tijd ernstig ziek worden van deze bacterie. Omdat de ziekte moeilijk te herkennen is, komen kinderen vaak in een laat stadium pas in ons ziekenhuis. Dan kunnen we meestal niet veel meer doen en overlijden er onnodig kinderen. Met een simpele vaccinatie is dit te voorkomen.”

Uitnodiging

Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren. Deze jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite: www.deelditnietmetjevrienden.nl. Online kunnen ze informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Verder zijn er interviews en verhalen te vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Biologiedocenten ontvangen in september een special die hen in staat stelt in de klas aandacht te besteden aan de meningokok.

Verder lezen? 

Lees meer over infectieziekte op umcutrecht.nl

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.