Digitale zorg

Patiëntenportaal biedt mogelijkheid videoconsult

Patiënten kunnen nu via het patiëntenportaal van het UMC Utrecht een videoconsult krijgen. Joop Arends is een enthousiast gebruiker van het eerste uur.

Joop Arends is internist-infectioloog op de polikliniek infectieziekten. “Ik vind een videoconsult prettiger dan bellen omdat ik de patiënt zie en veel heb aan de non-verbale communicatie."​

Voordelen

Een videoconsult biedt meerdere voordelen ten opzichte van een telefoongesprek of e-mail. Enthousiast gebruiker van het eerste uur internist-infectioloog Joop Arends ziet als grootste voordeel van deze manier van communiceren dat een videoconsult plaatsonafhankelijk is. “Het geeft patiënten meer flexibiliteit om het consult in het dagelijks leven in te passen omdat zij niet naar het UMC Utrecht hoeven te komen.” Omdat patiënt en zorgverlener elkaar zien, wordt het gesprek daarnaast persoonlijker en daardoor prettiger ervaren dan bij een telefonisch consult. Joop: “Voor mij is het prettiger dan bellen omdat ik de patiënt wel zie en aan de non-verbale communicatie veel heb.” Ook biedt een videoconsult de mogelijkheid om informatie te delen; zo kan de patiënt bijvoorbeeld medicatie of medische hulpmiddelen zien en de zorgverlener kan eventueel foto’s of andere uitslagen delen.

Chronische patiënten

Voor sommige patiënten heeft een videoconsult meer toegevoegde waarde dan voor anderen. Patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten, moeten regelmatig naar het UMC Utrecht voor een standaardcontrole. Soms betekent dat uren reistijd voor een kwartiertje op de poli. Voor deze doelgroep kan het ideaal zijn om vanuit huis via een videoverbinding de controle uit te voeren, zodat het niet nodig is om naar het UMC Utrecht te komen.

Hoe werkt het?

Alle zorgdivisies hebben een of meerdere accounts om videoconsulten mee te doen. Zorgverleners kunnen hiervoor terecht bij hun informatiemanager. Ook wordt op dit moment een pilot gehouden waarbij verschillende software met elkaar wordt vergeleken. Zorgverleners kunnen zich hiervoor aanmelden via videoconsulten@umcutrecht.nl. Patiënten starten het videoconsult via een link die zij ontvangen via een e-consult in het patiëntenportaal ‘Mijn UMC Utrecht’.

Snelstgroeiend

Videoconsult is een relatief nieuwe vorm van patiënt–zorgverlenercontact en is de snelstgroeiende e-health toepassing. 40 procent van de zorginstellingen in Nederland telt een groeiend aantal gebruikers van videoconsult, via bijvoorbeeld een tablet. Dankzij recente wetgeving valt het gebruik van videoconsulten vanaf het tweede consult binnen de reguliere zorgvergoedingen.

Verder lezen?

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reacties

Reageer

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.