| Hersenen

Pleister voorkomt lekkage hersenvocht na opera

Pleister voorkomt lekkage hersenvocht na opera

Hersenvocht lekkage na een hersenoperatie is een veel voorkomende en vervelende complicatie. Neurochirurg Tristan van Doormaal uit het UMC Utrecht ontwikkelde daarom samen met het Brain Technology Institute in Utrecht en Polyganics bv in Groningen een ‘pleister’ die ervoor moet zorgen dat de hersenvliezen na een operatie gesloten blijven.

Lekkage van hersenvocht is een van de meest voorkomende complicaties na een hersenoperatie vanwege bijvoorbeeld een aneurysma, epilepsie of hersentumor. Ongeveer 1 op de 15 patiënten krijgt hiermee te maken. Deze lekkage heeft vaak zeer vervelende gevolgen; langere hersteltijd in het ziekenhuis, plaatsing van een drain of hersteloperatie en het risico op een levensbedreigende infectie. Eigenlijk is er niets op de markt dat dit probleem bewezen tegengaat. 

Hoe werkt de pleister

Nadat de neurochirurg zich vijf jaar geleden afvroeg, wat de meest voorkomende én aller vervelendste complicatie was voor de patiënten, bedacht hij de ‘pleister’ om hersenvocht lekkage tegen te gaan. Van Doormaal: “We hadden iets nodig dat de hersenvliezen 100% waterdicht zou maken. De huidige lijmsoorten of andere middelen zijn vaak niet specifiek voor hersenvliezen gemaakt en boden daarom onvoldoende resultaat. Ik ben toen in contact gekomen met Polyganics bv, een medisch technologie bedrijf in Groningen, met het idee van een soort pleister. Samen ontwikkelden we een synthetische variant die we kunnen vastmaken in een vochtige omgeving. De hersenen drijven namelijk in vocht, en dit maakt het lastig iets echt goed vast te plakken. Deze pleister zuigt zich als het ware vast en blijft lang genoeg zitten om er nieuw hersenvlies in te laten groeien. Uiteindelijk lost de pleister vanzelf op en is het gevaar geweken.”

Onderzoek

Inmiddels heeft Van Doormaal de eerste twee patiënten behandeld. In de studie, waar ook het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en het UniversitätsSpital Zürich in Zwitserland aan meewerken, nemen in totaal veertig patiënten deel. 

In het voorjaar van 2019 verwacht  van Doormaal de eerste resultaten. De patiënten worden sowieso tijdens de studie tot uiterlijk een jaar gevolgd. In het najaar van 2019 verwacht hij, bij positieve resultaten, dat de pleister voor regulier gebruik beschikbaar komt.

Meer informatie over hersenen op umcutrecht.nl

Reacties

Henk Menke,

Fantastisch zo een uitvinding van een hersen-pleister. Persoonlijk heb ik al 10 jaar last van hersenlekkage na een operatie van een hersentumor. Het is niet alleen de bult op je hoofd wat lastig is, maar door de lekkage, welke onderhuids doorlekte naar mijn gehoor heb ik problemen met evenwicht ( vallen ) en mijn oor-stukje ( gehoorapparaat) wordt naar buiten gedrukt. Is deze oplossing nu alleen voor Dr. Doormaal of kunnen alle neurochirurgen deze uitvinding toepassen?

Reageer

Redactie,

Beste meneer Menke, Wat vervelend dat u last heeft van dit probleem. De precieze oorzaak kan gecompliceerd zijn en of dit op te lossen valt met een nieuwe operatie waarbij de pleister gebruikt wordt laat ik voor nu graag aan uw behandelend (neuro)chirurg. De pleister is overigens overal in Europa voor iedere chirurg sinds kort vrij te bestellen en te gebruiken. Veel sterkte met uw klachten. Als u een 2e mening wilt voor uw probleem, mocht u niet in het UMC Utrecht behandeld worden, dan bent u uiteraard welkom in het UMC Utrecht bij een van de neurochirurgen.

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.