| Hart en vaten

Signaalstoffen voor ernstige hartziekten gespot

Signaalstoffen voor ernstige hartziekten gespot

Als je onderzoeksresultaten bij mannen en vrouwen op één hoop gooit, mis je relevante informatie om hartziekten eerder op te sporen. Dat blijkt uit onderzoek van Aisha Gohar, die dinsdag 16 januari promoveert in het UMC Utrecht. Ze ontdekte nieuwe verschillen tussen mannen en vrouwen met slagaderverkalking en hartfalen.

Er is te weinig aandacht voor man-vrouwverschillen in hartonderzoek. Van de 360 onderzoeken die Aisha op een rij zette, keek slechts vijftien procent naar man/vrouwverschillen. Dat is minder dan één op zeven. Het ging om onderzoeken naar signaalstofjes in het bloed (biomarkers) voor het risico op hart- en vaatziekten. Dit lage percentage is ook nadelig voor mannen, want zo ontdek je ook minder snel signaalstofjes die vooral voor mannen relevant zijn.

Signaalstof in bloed

Aisha ontdekte dat een bepaalde biomarker (GDF-15) bij vrouwen met verkalking in hun halsslagader samenhangt met het krijgen van ernstige hartziekten, maar bij mannen niet. Aisha: “Als je de resultaten van mannen en vrouwen samenvoegt, zie je géén verband tussen de signaalstof en hartziekten.” Dan mis je dus een optie om hartziekten bij vrouwen in een vroeg stadium op te sporen.

Hartfalen eerder opsporen

Ze ontdekte ook man-vrouwverschillen bij de diagnose van een bepaalde vorm van hartfalen. De hartspier is daarbij te stijf en dik en kan zich niet goed vullen met bloed. “‘Ik werkte aan een model dat huisartsen kan helpen bij een eerdere en betere diagnose. Bij vrouwen lijkt het voldoende om vooral te kijken naar de leeftijd en bepaalde bloeddrukverlagers. Terwijl het voor mannen zinvol is om daarnaast ook te kijken naar bijvoorbeeld overgewicht.”

M/v verschillen

Meer onderscheid tussen mannen en vrouwen in hartonderzoek is een van de topprioriteiten van de Hartstichting. Wetenschappers die een subsidie aanvragen moeten sinds een paar jaar vooraf vertellen hoe ze naar man-vrouwverschillen gaan kijken. Na afloop wordt gecontroleerd of dit goed genoeg is gedaan.

Kennisachterstand inhalen

Daarnaast financiert de Hartstichting onderzoeken om de kennisachterstand over hart- en ziekten bij vrouwen in te halen. Het onderzoek van Aisha hoort bij een van deze projecten:

Queen of Hearts.

Meer hierover lees je op de website van

de Hartstichting.

Verder lezen?

Lees meer over hartfalen op umcutrecht.nl

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.