UMC Utrecht begint met vaccineren

Twee uur na het uitsturen van de uitnodigingsbrief had 33 procent van de eerste selecte groep medewerkers zich al aangemeld voor vaccinatie. Vandaag, op de eerste dag, zijn inmiddels al ruim 200 UMC medewerkers gevaccineerd. Collega’s Gerda, Quinty en Joy-Ann kregen als eerste het vaccin toegediend. Joy-Ann: “Ik kijk er erg naar uit om weer een stip op de horizon te hebben." 

Desinfectiemiddel, de spuitjes en een pleister, voor als de prik gezet is. In de kleine kamertjes van de prikstraat in de foyer 0-laag lag dinsdagavond alles al klaar. We hebben er hard voor gestreden om als ziekenhuispersoneel ook voorrang te kunnen krijgen bij de vaccinaties en dat is gelukt. Een selecte groep van 900 medewerkers van de SEH, IC, COVID-19-zorg en ambulancezorg, die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit, ontving gister persoonlijk de uitnodiging voor vaccinatie. 

Vaccinatie in UMC Utrecht gestart

Twee bestelbusjes met daarin bijna 3000 vaccins van Pfizer/BioNTech en andere benodigdheden kwamen vanmorgen onder politiebegeleiding aan bij onze apotheek. Hiervan werden pakketten klaargemaakt voor de regionale ziekenhuizen. Naast de vaccins zelf gaat het ook om bijvoorbeeld spuiten, naalden, oplosmiddel en stickers. In totaal kunnen drieduizend medewerkers van de Utrechtse ziekenhuizen UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum, St. Antonius en Diakonessenhuis de komende dagen worden ingeënt. Ook voor onze eigen medewerkers werd zo’n pakket gemaakt, zodat het vaccineren vanaf 14.00 uur van start kon gaan. 

Sociale kring

In de prikstraat in de foyer 0-laag kregen verpleegkundigen Joy-Ann, Gerda en Quinty als eerste hun prik. Joy-Ann: “We zien wel eens patiënten voorbij komen die aangestoken zijn door hun zoon of dochter, die zelf werkzaam is in de zorg en het daar heeft opgelopen. Dat is voor mij dus een extra bevestiging om echt op afstand te blijven van mensen die dicht bij mij staan. En om mij nu te laten vaccineren. Ik hoop dat ik snel mijn sociale kring weer een beetje kan vergroten en denk dat het vaccin daar heel erg aan gaat bijdragen.” 

Nazorg

Vanaf nu krijgen alle daarvoor uitgenodigde medewerkers hun eerste prik in de prikstraat foyer 0-laag. Daarna gaan ze naar de collegezaal er naast, waar medisch personeel aanwezig is om vijftien minuten lang de medewerkers die net een prik hebben gehad in de gaten kunnen houden. Als iemand geen klachten heeft, kan hij weer terug naar de werkplek. Als er wel klachten zijn, dan kunnen ze meteen geholpen worden. 

Reacties

Adriana Oliehoek ,

Natuurlijk fijn dat het het zorgpersoneel gelukt is om als eerste gevaccineerd te worden en zij hun sociale leven weer op gang kunnen krijgen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Een prijs die betaald wordt door de mensen waarvan verondersteld wordt dat zij zich daar voor inzetten. Het advies van de Gezondheidsraad om eerst de ouderen en kwetsbaren in de samenleving te vaccineren Om zo de stroom patiënten in te dammen die het grootste risico hebben om op de IC’s terecht te komen is genegeerd. Zeker nu het er op lijkt dat het vaccinatieprogramma flinke vertraging oploopt domweg omdat de aanvoer van vaccinaties niet loopt zoals verwacht betekent dit, dat de groep ouderen van boven de 60 jaar, vaak kwetsbaar door een medische aandoening , maanden langer thuis in sociale isolatie moeten leven. Geen (klein)kinderen, vrienden, clubjes of thuishulp over de vloer zodat wij niet bij u op de IC terecht komen. Ook geen collega’s om de ellende te delen! Groet Adriana Oliehoek 79 jaar

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.