| Meer zorg

UMC Utrecht schaalt deel van reguliere zorg af

Vanwege de snelle en grote toestroom van COVID-19 patiënten in de regio Utrecht gaat het UMC Utrecht een deel van de reguliere zorg afschalen. Dat is nodig om personeel beschikbaar te hebben voor de opvang van coronapatiënten. In eerste instantie schaalt het UMC Utrecht 15% af, maar gezien de snel oplopende besmettingen en ziekenhuisopnamen is de verwachting dat dit percentage snel zal worden verhoogd. Het gaat dan om reguliere en planbare zorg. Het afschalen gebeurt zo zorgvuldig mogelijk en alleen als het medisch verantwoord is om een behandeling uit te stellen. Waar mogelijk wordt de zorg op afstand verleend.

“Voor onze patiënten die soms al een tijd wachten op een behandeling is dit een erg vervelende keuze die we noodgedwongen moeten maken. De werkdruk is hoog en om goede en veilige zorg te leveren moeten wij op dit moment deze keuze maken. Om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk coronapatiënten kunnen opvangen, kijken we per patiënt heel zorgvuldig of het uitstellen van zorg medisch verantwoord is”, aldus voorzitter raad van bestuur Margriet Schneider.

Medisch urgente zorg gaat altijd door

Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd in het UMC Utrecht terecht. De zorg gaat ook door voor patiënten waarbij een behandeling of operatie noodzakelijk is. Daarbij kan het gaan om patiënten met kanker die een bestraling of chemokuur nodig hebben. Maar ook om mensen die een hartoperatie of psychiatrische behandeling nodig hebben. Behandelingen die zonder blijvende schade uitgesteld kunnen worden, zoals een nieuwe heup of knie, stellen we als dat mogelijk is uit.

Margriet Schneider: “Als patiënten gezondheidsklachten hebben, moeten zij dat blijven melden bij de huisarts of het ziekenhuis. Dat is heel belangrijk.”

Zorg op afstand

Tijdens de eerste golf is er veel zorg verleend op afstand. Dat blijven we doen, waar mogelijk worden de consulten door de arts via de telefoon of video verzorgd. We hebben gemerkt dat veel  patiënten dit als prettig ervaren.

Reacties

Greetje Kruimel,

Mijn vorige afspraak heb ik zelf afgebeld omdat ik me niet goed voelde Nu 2 afspraken staan gezichtsveld onderzoek 16 oktober en afspraak bij glaucoom arts 19 oktober Wij komen uit Almere, jammer dat dit niet op 1 dag kan 40 minuten heen en 40 minuten terug Ik hoop dat mijn oogdruk goed is, dan ben ik klaar in het UMC, mijn andere oog laat ik niets meer aan doen. Duimen dar het onder de 20 is, en mijn gezichtsveld onderzoek is weer slechter dan de vorige keer, ik ben 70 jr en kan er mee leven

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Miranda van Maarschalkerweerd,

Ik sta op de donorlijst voor een nier, waar blijft de communicatie over de mogelijkheden tijdems de coronapamdemie? Nog meer onzekerheid? En wat als er een levende donor is, worden bv onderzoeken naar een match ook afgeschaald? ????

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.