UMC Utrecht test supersnelle antigeentest

Het UMC Utrecht is deze week gestart met het valideren van een nieuwe, snelle test om een COVID-19 besmetting vast te stellen.

De antigeentest detecteert een viraal eiwit en kan daarmee in 15 minuten laten zien of het virus aanwezig is. De PCR test, die momenteel het meest gebruikt wordt in Nederland, kijkt naar het genetisch materiaal van het virus en is zeer sensitief maar duurt een stuk langer, namelijk vijf uur.

Gevoelig

Hoe gevoelig de antigeentest precies is en in welke periode na besmetting deze nieuwe test de meest betrouwbare uitslag geeft, is nog niet precies bekend. Daarom worden de komende weken een groot aantal bezoekers getest aan de GGD-teststraat bij het UMC Utrecht met de huidige PCR-test én met de snelle antigeentest. Door de data te vergelijken ontstaat straks het beeld hoe, wanneer en voor wie de test het beste kan worden ingezet. 

Snelle antigeentesten van verschillende fabrikanten worden komende tijd in meerdere ziekenhuizen getest. Alle data worden vervolgens met het RIVM gedeeld om tot een snel besluit over betrouwbaarheid en gebruik te komen. 

GGD regio Utrecht werkt graag mee aan de proef in onze teststraat bij het UMC. Ongeveer 50 procent van de mensen die getest worden, willen meewerken aan de sneltest. Wij hopen dat deze test op korte termijn op grote schaal te gebruiken is, zodat zoveel mogelijk mensen met klachten getest kunnen worden. Zeker nu het percentage besmettingen flink oploopt in onze regio. Wij willen graag meer testen, maar dit lukt niet door beperkt beschikbaar materiaal. We vinden het vervelend dat de inwoners van de regio Utrecht hierdoor niet meteen terecht kunnen voor een test. Bij een sneltest weet je snel waar je aan toe bent.

De COVID-19-antigeen sneltest

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.